Overzicht VHF en hoger rubriek Electron januari 2017

Bij Commissiezaken wordt in een overzicht de samenhang tussen de verschillende activiteiten van de commissie gepresenteerd.

Een terugblik op de Dag voor de Radioamateur met name voor de VHF/UHF/SHF geïnteresseerden. Zo werd op de beurs getoond hoe je van een 40 GHz LNB een LNA voor 47 GHz kunt halen. Elders op de beurs waren paraboolstralers voor de toekomstige Es’Hail-2 aan te treffen. Ook zagen we daar schijfyagi’s in plaats van lusyagi’s. Op de zelfbouwtentoonstelling  de Mintran 2, een 2 m portofoon uit de oude doos, gebouwd door PA0ELK (SK). Juist heel nieuw is het printen van antennes met een 3D printer. Zo’n hoornantenne van een metaallaagje te voorzien is nog wel een puzzel. PA4UNX toont aan hoe je met een temperatuurgestabiliseerde kristaloscillator een zeer stabiele frequentiestandaard kunt bouwen door deze te bij te regelen  via gps satelliet ontvangst.

Bij Amateursatellieten een aankondiging van de lancering van de Chinese BY70-1 waarin o.a. een FM relais met uplink in 2 m en downlink op 70 cm beschikbaar komt.

Bij Weak Signals de ingebruikname van de 10 GHz Web-SDR in Eindhoven. De bandbreedte is 192 kHz, het ontvangen bandsegment wisselt tussen het CW/SSB gedeelte en het bakenband gedeelte. De Web-SDR is geplaatst op dezelfde locatie waar ook de 70cm en 23 cm relais geplaatst zijn en valt onder het beheer van de Heinrich Hertz-stichting.

Bij Quality Modes deel 5 in de serie over de bakens van PI6RTD, dit keer wordt de 23 cm repeater besproken. De repeater kwam er omdat er nog veel materiaal over was van vroegere projecten. Zo was er uit de packet tijd nog een compleet Linktrx3a bouwpakket over, en het was een mooie aanvulling op de bestaande 2m en 70cm repeaters. Op basis van het blokschema worden de diverse componenten behandeld.

Bij SSTV beschrijft Arno, PD3ADN hoe hij op 2m diverse SSTV stations heeft ontvangen. In het bandplan is 144,500 gereserveerd voor deze activiteit. Voor Windows computers is het o.a. programma MMSSTV beschikbaar, voor Linux computers is er QSSTV. Beide programma’s zijn zowel voor ontvangen als voor zenden geschikt. Verder is er RXSSTV, alleen voor ontvangst. Arno vermeldt in zijn verhaal verschillende links naar programma’s en websites waar ontvangen SSTV beelden zijn te bewonderen.

Bij Zelfbouw vertelt Alex, PA2CV hoe hij bij zijn zoektocht naar een 70cm antenne ter uitbreiding van zijn antennepark terecht kwam bij de ontwerpen van DG7YBN. Kenmerkend voor deze ontwerpen zijn de gebogen dipool, om de impedantie op 50 ohm te brengen. Uiteindelijk kwam Alex uit op een boomlengte van 6 m met een diameter van 20 mm. Verder nog een 3m lange onderligger tegen het doorbuigen. Op de website van DG7YBN staat de maatvoering nauwkeurig beschreven.

Bij Nieuwe apparatuur treffen we een Bluetooth module aan voor inbouw in de Icom transceivers ID-5100E, de IC-2730E en de IC-A120E. Deze versie ondersteunt ook de PTT functie. De firma hupRF heeft nieuwe mastvoorversterkers  voor 50 MHz en 70 MHz geïntroduceerd. Het zijn de DG8-6 en de DG8-4. Het ruisgetal is beter dan 1,5 dB. De versterkers worden als bouwpakket in twee versies geleverd, de ene is compleet gemonteerd en afgeregeld en moet alleen nog worden ingebouwd in de meegeleverde behuizing, de andere bevat alleen de printplaat en enkele speciale onderdelen. De overige componenten moeten dan zelf worden aangeschaft. Verder nog een rotorbediening van Array Solutions, een nieuwe 2m antenne van ANjo en de T101 VHF-UHF Vector Impedance Analyser.

Bij Andere tijdschriften uit RadCom een artikel over het omprogrammeren van een surplus Philips FM1100 naar de amateurband. In FunkAmateur staat het eerste van twee artikelen over de nieuw uitgebracht Kenwood TH-D74E dubbelband portofoon. Dit apparaat is uitgerust met een ingebouwde GPS ontvanger en ondersteunt behalve APRS ook D-STAR. Verder is een Bluetooth module ingebouwd en kan een micro-SD kaartje worden ingeprikt. Er kan gelijktijdig op twee verschillende frequenties worden geluisterd, ook in dezelfde band.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie