Overzicht VHF en hoger rubriek Electron april 2023

Bij Weak Signals een verslag van de upgrade van de focusbox in de Dwingeloo Radiotelescoop. Deze focusbox bevat een aantal HF units, antennes, LNA’s en enkele eindversterkers. Het uitnemen en weer inzetten van deze focusbox is nogal gecomplceerd omdat er veel coaxkabels en stuurkabels naar beneden gaan en die mogen niet in de knel komen als de focusbox wordt teruggeplaatst.

Harry PE1CHQ is thuis bezig met een MPU-6050 versnellingssensor en gyroscoop. Die gaat Harry toepassen op zijn 1,8 m schotel voor zijn 10 GHz project.

Van Alex PA2CV kregen we wat informatie over de mooie tropocondities op 24 en 25 januari richting de Baltische staten.Vooral op 70cm was veel activiteit. Alex werkte op 23 cm een aantal OZ stations. Op 2m werd gewerkt met LY2R over 1213 km afstand. Op 70cm hoorde Alex RV3YM over 1814 km afstand.

Jac, PA3DZL heeft via EME o.a. gewerkt met JD1YCC DX-peditie (144 MHz), PJ2T DX-peditie (1296 MHz). Jac is nu bezig met de bouw van een portabel station voor 70 cm. Hiermee wil hij demo’s gaan geven op de verenigingsavond om te tonen dat je met beperkte middelen toch een EME station kunt bouwen.

Eddy, ON7UN vertelt over zijn perikelen met zijn 23 cm EME station. Hij had last van intermitterende storingen, die onverklaarbaar zijn. Zo wijzigede het uitgangsvermogen plotseling maar alles bleef werken. Eind 2021 was er wel een duidelijke fout in de eindtrap: een hybrid coupler was in rook opgegaan. Lees het volledige artikel voor de ontknoping!

Rob, PE1ITR tenslotte heeft tijdens de Quadrantiden meteorenregen op 144 MHz verschillende vakken gewerkt. Ook hij profiteerde van de tropo opening op 24 januari. Zijn beste tropo-DX werd 1898 km. Wel werd hij nog aangeroepen door RD3FD, een afstand van 2200 km, maar dat QSO was niet compleet.