Overzicht VHF en hoger rubriek Electron augustus 2019

Bij Contesten een verslag van de belevenissen tijdens de ATV contest van juni zoals die door diverse stations zijn opgetekend. Veel stations hadden (voor de derde keer op rij) last van de stormachtige wind op zaterdag waardoor antennes niet op hoogte gelierd konden worden. Pas in de avond werd het rustiger, ook zondag ging het goed. Renny PE1ASH kon nu ook op 76 GHz werken en dat waren er al meer, zoals te zien is in de uitslag. Jean PA3DLJ mocht op 13 cm niet uitzenden i.v.m. Pinkpop maar heeft daarnaast toch nog leuke verbindingen kunnen maken toen er wat condities waren. Evert PE1MPZ had flink uitgepakt met een rover station met spullen voor 5 banden. Wim PE1EZU zat Renny dicht op de hielen maar moest Renny toch voor laten gaan. Het wordt dus weer spannend!

Bij Amateursatellieten aandacht voor de LightSail 2 satelliet, een CubeSat ter grootte van drie units die op een hoogte van 720 km het effect van de zonnewind moet gaan meten. De zonnewind “blaast” voortdurend vanuit de zon en bestaan uit protonen en elektronen en door een zeil in die zonnewind te zetten ontstaat een kleine kracht. Het zeil is een folie van 32 m2. LightSail 2 is weer onderdeel van de Prox-1 satelliet die het uitvouwen van het folie gaat monitoren. Samen met Prox-1 zijn nog twee satellieten gelanceerd, PSAT-2 en BRICSAT-2 met o.a. PSK-31 experimenten.

Bij ATV vertelt Renny PE1ASH hoe hij het testen met de nieuwe 76 GHz apparatuur heeft aangepakt. De zender is hoog in de mast geplaatst en op een afstand van een paar honderd meter werd met de ontvanger, geplaatst op een statief op de auto, een goed signaal ontvangen Lex PA1CVJ hielp daarbij als “schotelmachinist”. Daarna maar meteen een flinke afstand proberen: bij Richard PA3CGG in Alphen aan de Rijn, 15km verder. Maar dat viel tegen, de ontvanger liet niets zien, zelfs geen syncpuls.Daarom is om te beginnen een syncverbeteraar in de ontvanger ingebouwd, verder is het zendvermogen vergroot door andere modules te gebruiken, waarmee in totaal zo’n 4 dB winst werd gehaald. Eerst met de auto op zo’n 3 km afstand gaan staan, op de ringdijk nabij Amstelhoek. Na wat proberen werd een goed beeld ontvangen, dus gingen Renny en Lex met goede hoop nogmaals naar Richard om te testen. En inderdaad, na het opstellen en installeren hadden ze al gauw een goed beeld, dus mooi op tijd voor de contest van de week daarop.

Bij Andere Tijdschriften een (beknopte) beschrijving uit FunkAmateur van een 10 W linear voor 23cm. Als vermogenstransistor is een LDMOSFET PD20015-E gebruikt die, gevoed uit 13,6V, goed is voor 15W op 2 GHz bij 11dB versterking. De print is voorzien van microstrip elementen en is van FR4 materiaal van 1mm dik gemaakt. Omdat het een dubbelzijdige print betreft heeft de ontwerper het prototype uitbesteed. De onderkant van de print dient als massavlak. De auteur besteedt veel aandacht aan de montage van de LDMOSFET. De print past precies in een blikken kastje, aan de zijkanten zijn SMA connectors gemonteerd die aan de buitenkant van het kastje gesoldeerd worden.
In een tweede deel zal wat meer ingegaan worden op het in bedrijf stellen van de linear en worden enkele praktische tips gegeven.