Overzicht VHF en hoger rubriek Electron december 2017

Bij Commissiezaken felicitaties voor Rob, PE1ITR en Bertus, PE1KEH die zijn onderscheiden met de Gouden Speld van de VERON.
Verder een hartenkreet over misvattingen rond VHF en hoger, sommige denkbeelden zijn zo hardnekkig dat ze zelfs in een Nederlands zendamateurtijdschrift worden gepubliceerd.
Er is een nieuwe uitgave van het VHF handbook door de IARU. Door een betere indeling is deze versie beter leesbaar dan de vorige versie.

Bij frequentiemanagement komen een aantal frequentiebanden ter sprake in het rapport “Rapport Vergunningvrij Gebruik 2100 MHz Band” dat in september is gepubliceerd. Bij het zoeken naar twee maal 10 MHz ruimte worden diverse banden genoemd die mogelijk in aanmerking komen. In de conclusie wordt aanbevolen nader onderzoek te doen.

Bij Contesten meldt Jacques Verleijen ON4AVJ dat er binnen de IARU nu een groep is die zich bezighoudt met de organisatie van toekomstige contesten. Om de mening van contesters te peilen heeft de organisatie een vragenlijst opgesteld. Contest deelnemers worden verzocht deze lijst voor 30 nov. in te vullen.

Bij amateursatellieten een verslag door Jack, PA0BOJ van de demonstratie van DATV via de Es’Hail-2 satelliet. Jack heeft deze demo met Rob, PE1ITR gegeven op de bijeenkomst van AMSAT-DL in Bochum. Voor de uplink naar de satelliet moest nog snel een rechtsom circulair gepolariseerde antenne voor 13 cm in elkaar worden geknutseld. Die was snel gemaakt met een stukje print als reflector, een N-connector en een spiraal van 2 mm messingbuis. Voor de DATV zender werd een DVB-MiniMod op 900 MHz ingezet, gevolgd door een upconvertor naar 2405 MHz. De 10 mW output wordt vervolgens nog tot 0,5 W versterkt. Als ontvangstantenne werd een hoornstraler gebruikt met daarachter een Chaparral converter. Beide antennes werden op een microfoonstatief gemonteerd.
Als ontvanger werd een PC met een satelliet PCI kaart en de software van F6DZP gebruikt. Het was een interessante  en leerzame dag. In het artikel staat een link naar het uitgebreide verslag.

Onder het kopje AMSAT-NA meldt Bertus, PE1KEH dat men bij AMSAT zeer actief is met nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt een geostationaire satelliet ontwikkeld, voorlopig Phase 4B genaamd. Ook een nieuwe serie CubeSats in de GOLF serie (Greater Orbit, Lower Footprint). Deze satellieten komen in een hogere baan, zo omstreeks 2000 km. De eerste is een testversie die nog wel in een lage baan komt en waarmee nieuwe technieken kunnen worden uitgetest. Ook zijn ze voorzien van uitklapbare zonnepanelen om meer energie te kunnen leveren.
Verder de aankondiging van de JY1-SAT, die door een groep studenten uit Jordanië wordt gebouwd. Aan boord een lineaire transponder met de uplink in de 70cm band en de downlink in de 2m band. Ook komt er een Slow Scan Digitaal video systeem waarmee beelden van archeologische en toeristische plaatsen in Jordanië worden getoond. De lancering is in februari 2018 gepland.

Regelmatig worden vanuit het ISS verbindingen met schoolstations gemaakt. Zodra we weten dat zo’n verbinding gepland is wordt dat als bericht gemeld op onze website. Omdat datum en tijd pas kort van tevoren bekend zijn is het zaak de website regelmatig te raadplegen. Daar wordt dan ook vermeld om welke school het gaat en welke vragen gesteld gaan worden. Ook als de school in een ander werelddeel staat kan de verbinding hier in Europa ontvangen worden via een telebridge verbinding. Vaak wordt bij deze verbindingen gebruik gemaakt van het HAMTV systeem in het ISS. Deze verbindingen zijn via de BATC rechtstreeks te volgen.

Renny, PE1ASH heeft op uitnodiging van John, PD2PRT een kijkje kunnen nemen bij het Globecomm grondstation in Biddinghuizen. Hier worden up- en downlinks verzorgd voor data- en beeldverbindingen. Op het terrein staat een groot aantal schotels, de grootste is 9 meter en de kleinere 6 meter. Verder nog een stel “kleine” schotels van 3 meter.
Uit Biddinghuizen worden 27 satellieten aangestraald met een up- en downlink in de 6, 14 en 20 GHz banden. Daarnaast zijn er verbindingen met andere grondstations. Veel dataverkeer wordt gegenereerd door maritieme toepassingen, zo heeft ieder schip een schotel aan boord.
In de technische ruimte (geen foto’s toegestaan) staan heel veel 19” kasten met verschillende apparatuur. De koeling wordt verzorgd door twee dubbele airco installaties.
De schotels voor de hogere banden worden verwarmd om ’s winters niet dicht te sneeuwen. De golfpijpen en de feed worden met gedroogde perslucht onder druk gehouden om corrosie te voorkomen. De zendereindtrappen staan in halfopen “bushokjes” wat scheelt in de koeling.
Al dat moois gebruikt veel stroom. Daar is in voorzien: er komt 3 x 10 KV binnen wat omgezet wordt naar 380V bij 3 x 1000A. Bij uitval van de netspanning wordt overgeschakeld op de UPS die door een dieselgenerator wordt bijgeladen. Voor Renny als enthousiast schotelaar dus een dag om nooit te vergeten!

Bij EME een verslag van de activiteiten bij Jac, PA3DZL in de maand oktober. Hij werkte EA9LZ op 5 banden en 3DA0MB zelfs op 6 banden. Helaas mislukt de 3 cm verbinding dus het werden geen 7 banden. Ook kwam Jac er te laat achter dat na een update van WSJT-X de instellingen voor audio veranderd waren. Op 70 cm werkte Jac met een 3,7 meter schotel met patch feed. Eigenlijk is het niet zo gebruikelijk om schotels te gebruiken op 70 cm omdat je daar met twee yagi’s dezelfde gain kunt halen. Het voordeel bij een schotel is dat je makkelijk van polarisatie kunt wisselen en de voor- achterverhouding is beter. De feed bestaat uit een ronde schijf die op verschillende plaatsen wordt gevoed om de gewenste polarisatie te verkrijgen. Jac heeft een controller gebouwd die kan schakelen tussen horizontaal en verticaal of kruislings. De schakeling is beveiligd zodat er tijdens zenden niet wordt geschakeld.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Op deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te lezen. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie