Overzicht VHF en hoger rubriek Electron februari 2017

Bij Commissiezaken wordt ingegaan op de manier waarop de rubriek wordt gevuld. Essentieel is het hebben van voldoende kopij en daarvoor worden leden benaderd of wordt er door de commissie zelf iets geschreven. Toch laten we liever de leden aan het woord in de rubriek, dus nogmaals een aansporing om zelf ook een bijdrage te leveren. Chris PA3CRX vestigt de aandacht op de mogelijkheid dat onder toezicht en verantwoordelijkheid van een geregistreerde zendamateur ook bijv. luisteramateurs of leden van een scoutinggroep de radio apparatuur mogen bedienen.

Bij Amateursatellieten aandacht voor een duoband-antenne voor phase 4A. Dit is een duoband belichter bestaande uit een patchantenne voor 13 cm en een hoornantenne voor 3 cm, bedoeld voor schotelantennes met een F/d verhouding van 0,4. De satelliet wordt gelanceerd met de Es’Hail-2 satelliet in het kader van het WK voetbal. Wij krijgen de beschikking over twee transponders, een voor conventioneel analoog gebruik en een voor digitale modes en DATV.

Bij ATV een verslag van de decembercontest 2016. Helaas weer de welhaast gebruikelijke miserabele condities. Toch nog een flink aantal bijdragen van deelnemende stations. Zo zijn bijv. Rob, PE1ITR en Gerard PE1BBI in België tegen de Franse grens gaan zitten (met foto’s) en heeft Richard PA3CGG meegedaan ondanks koorts en een emmer naast hem aan de contest! Aansluitend de uitslag van de ATV contest . Er zijn 18 logs ontvangen, één station nam vanaf drie locaties deel en er waren twee portabele stations, waarvan een in België. De winnaar in december is Richard PA3CGG. Renny, PE1ASH heeft van de condities op 29 november (dus helaas weer niet tijdens de contest) geprofiteerd en kon o.a. een verbinding met PE1NKT op 24 GHz gemaakt, over een afstand van 150 km. Bij Lex PE1CVJ zijn er weer nieuwe ontwikkelingen te melden. De wens om op 9cm digitaal te kunnen werken kwam voort ui t het gegeven dat op die band slechts 10 MHz bandbreedte beschikbaar is en daardoor analoog alleen zwart/wit kan worden gerealiseerd. De analoge zender werd vervangen door een DATV-Express kaart, maar met een vrijlopende VCO geeft dat geen stabiel signaal. Lex heeft daarom een PLL-VCO gebouwd waarmee wel een stabiel signaal wordt verkregen. Ook het 24 GHz van Lex is uitgebreid met een gunn oscillator met eindtrapje, wat door Renny PE1ASH in elkaar is gezet en bij Lex inde mast is gemonteerd.

Renny PE1ASH heeft met de beheerders John PD2PRT, Maarten PE7M en Frank PE3FRX  een kijkje achter de schermen van de Hilversumse ATV repeater PI6HVS genomen. Deze repeater heeft in de wijk Kerkelanden op een flat van 14 verdiepingen een plaatsje gevonden. De flat is niet te missen als je de wijk binnenrijdt en ook de antennes vallen meteen op. Alle apparatuur is netjes en overzichtelijk ingebouwd in een hoge 19“-kast. De antennekabels zijn voorzien van een bliksembeveiliging. De gehele installatie is remote te bedienen via Internet en kan zo nodig direct uitgeschakeld worden door de beheerders. De besturing van de apparatuur is recent vernieuwd en is gebaseerd op een AMX controller. Hiermee is het voor gebruikers via de webbesturing mogelijk de diverse audiopaden te schakelen en de video ingangen groot of full screen te zetten.

Bij Andere tijdschriften uit QST een Product Review van de Yaesu FTM-3200DR 2m transceiver. Dit is een gecombineerde digitale C4FM en analoge FM transceiver. Het is een klein apparaat, maar met 1,5 kg voelt het als een blok staal, mede door de grote koelplaat. Die is wel nodig omdat in de stand hoog vermogen 65 W wordt geproduceerd. De bediening is eenvoudig en voor de hand liggend. Er is een volumeknop en een afstemknop, het soort uizending (analoog of C4FM) wordt met verschillende kleuren door de leds bij het frontpaneel aangegeven. Ook in dit nummer van QST staat een beschrijving van de DV4mini Multimode Digitale Hotspot. Het betreft de Amerikaanse uitvoering, herkenbaar aan de rode kleur. Het ziet er uit als een USB stick met een SMA antenne aansluiting. Diverse digitale protocollen worden ondersteund, zoals D-STAR, DMR, C4FM, APCO25, DPMR en NXDN.

In FunkAmateur staat het tweede deel van de beschrijving van de nieuw uitgebracht Kenwood TH-D74E dubbelband portofoon. Nu wordt er dieper ingegaan op het gebruik in de praktijk. De auteur raadt aan de handleiding als PDF op je smartphone mee te nemen, dat zal vooral in het begin erg handig zijn! Bluetooth is ingebouwd en geeft de mogelijkheid tot handsfree bediening, waarbij kan worden omgeschakeld via de ingebouwde VOX schakeling. De auteur was ook zeer te spreken over de ontvangst van SSB stations op de kortegolfbanden. Zenden is natuurlijk alleen op de VHF en UHF banden. APRS is eveneens mogelijk via de ingebouwde TNC, zowel met 1200 als 9600 baud.

Tenslotte in Šwiat Radio aandacht voor de nieuwe Hytera PD985 DMR portofoon voor de 70 cm band. Gevoeligheid en frequentiestabiliteit zijn verbeterd, de 2Ah Li-ion accu gaat langer mee en de IP68 classificatie geeft bescherming tegen vuil en water. Analoog en digitaal gebruik is met hoogvermogen 4 W en met laagvermogen 1 W. Met Bluetooth kunnen audio en data verstuurd worden en is programmering mogelijk. Op een in te steken 32 Gb micro-SD kaart kan ruim 500 uur spraak opgenomen worden.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie