Overzicht VHF en hoger rubriek Electron februari 2018

Bij Commissiezaken wordt ingegaan op de manier waarop in de IARU C5 vergadering een beeld wordt gevormd van de situatie in de afzonderlijke landen. Daartoe is ter inventarisatie een vragenlijst met zo’n 200 vragen opgesteld. Bij de sluitingsdatum bleken nog niet alle verenigingen deze lijst te hebben afgewerkt, daar is dus nog enige aandrang vereist om de inventarisatie compleet te krijgen.
De IARU contestgroep heeft een eigen inventarisatie gedaan waar contesters hun voorkeuren konden aangeven. Daar zullen nog wel aanpassingen van de reglementen uit voortvloeien.

Onder het kopje “De 70cm-band en ATV” gaat Chris PA3CRX in op de aandachtspunten die AT op hun website hebben benadrukt. Zo wordt ATV in de 70cm-band ontmoedigd vanwege te verwachten problemen met 433 MHz ISM toepassingen. Op de VR is het voorstel aangenomen om een deel van de 23cm band beschikbaar te stelen voor ATV door N-amateurs.
Het gebuik van SATV (smalband-ATV) in de 70cm-band biedt wel perspectief. Zelfs is in het IARU bandplan al rekening gehouden met ATV op een hogere frequentie in de 70cm-band, van 435-438 MHz. Ontvangen op frequentie buiten de ISM band biedt ook duidelijke voordelen. Met een videofilter en het uitschakelen van de geluidsdraaggolf ben je er al. Onder meer is Rob PE1ITR met SATV aan het experimenteren.

Ook van de hand van Chris PA3CRX is een uitgebreid artikel over het “nieuwe” locatorsysteem, ook wel met Maidenhead-systeem aangeduid. Maar een eerste locatorsysteem is al in 1959 geintroduceerd, in 1963 verfijnd tot een systeem met twee letters, twee cijfers en een extra letter. Dat systeem, het QTH-locator systeem is jarenlang gebruikt maar zo langzamerhand ontstond de behoefte aan een wereldwijd dekkend systeem. In 1980 is het huidige systeem in Maidenhead (Engeland) aangenomen en heet dan ook het Maidenhead-systeem. Vakken worden meestal met 6 tekens aangeduid, hoewel veel Amerikanen slechts de eerste vier tekens uitwisselen. In de loop van de tijd zijn de vakken tot 8 of zelfs 10 tekens uitgebreid om een grotere nauwkeurigheid mogelijke te maken.

Bij amateursatellieten dit maal aandacht voor “ruimtepuin” en de bijbehorende aandacht voor het opruimen daarvan. Als illustratie worden een botsing tussen een Kosmos en een Iridium satelliet genoemd en het exploderen van een meteorologische satelliet. Al die brokstukken blijven in hun baantjes rondzweven en kunnen botsingen met andere satellieten veroorzaken. Ook het ISS kan daardoor gevaar lopen. De Universiteit van Surrey gaat experimenten uitvoeren, o.a. met de CubeSail satelliet, die voorzien is van een soort harpoen en een vangnet. Als eenmaal een hoeveelheid afval is verzameld wordt een groot zeil uitgevouwen waardoor de satelliet afremt en in de dampkring verbrandt.

Bij Weak Signals aandacht voor goedkope transverters waarmee de 10m band wordt omgezet naar een van de VHF of UHF banden. Afhankelijk van de ban kan de output 10 tot 15W bedragen, voor 70cm wat minder. In veel gevallen levert de HF transceiver te veel vermogen en dan kan er een bijpassende verzwakker geleverd worden, inclusief zend/ontvangstrelais. Als je niet over een geschikte HF set beschikt kun je de uBITX transceiver overwegen, een eenvoudige HF SSB/CW transceiver voor de banden van 3 tot 30 MHz. Ook hier is de output van 10 W al te hoog, je zou dan de eindtrap weg kunnen laten of toch een verzwakkerprint mee bestellen.

Bij ATV lezen we over de decembercontest waar sneeuw een belangrijke rol speelde. In dit verslag de bevindingen van een aantal stations zoals PA3CRX die zaterdag nog portabel was gegaan, en zondag vanuit huis met een hoge SWR door de sneeuw.
Bij PE1POA werd PI4GN wel gezien, maar verder wilde het niet lukken. Bij PE1OLR bleven de antennes ondanks de sneeuw werken maar verbindingen bleven achterwege. PE1MPZ had als hoogtepunt PE1ASH met B5 op 3 cm en als dieptepunt PE1EZU met B2 op 23cm. Bij PA3DLJ sneuvelden twee BFR96’s in de 23cm zender. PA1RHQ stond er dit keer alleen voor door het afhaken van PA9DX wegens gezondheidsredenen. Hij heeft eerst de lokale stations gewerkt en op 23 cm en 70cm met PI4GN éénweg verbindingen gemaakt, wat een mooie afstand opleverde.
PE1APH heeft op 13cm alleen meegedaan als kijkstation en ondanks het vervangen van de oude hark door een rasterantenne leverde dat alleen maar zijn eerste gewerkte 13cm station op. Ook PA3CGG meldde bizarre weersomstandigheden. Op 9cm een dikke sneeuwlaag op de schotel, op 23cm alleen kort PI4GN gezien en op 2m was PI4GN een station te ver. PE1CVJ maakte het gezellig met glühwein en profiteerde van de aanwezige stations in de Randstad. PA1PAS heeft gemerkt dat je in Zuid-Limburg wel condities moet hebben om iets te kunnen werken. PE1BR `heeft gezorgd’ dat het naburige station PE1IWT toch met hem een verbinding kon maken met een schroevendraaier als antenne!
PE1EZU heeft het deze contest helemaal alleen moeten doen en weet nu wat dat betekent. PA7HV vond het de slechtste contest ooit: zondag alleen maar sneeuw, binnen en buiten.
Chris, PA3CRX heeft nog een uitgebreider verslag van zijn bevindingen met zijn 24GHz station gedaan.
Tenslotte de groep PI4GN, een verhaal apart. Deze groep (PA0T, PE1BBI en PE1ITR) ha besloten om na jaren smalbandcontesten eens een ATV contest mee te draaien. Daarvoor werd de decembercontest gekozen, een besluit wat middenin de zomer werd genomen. Koude, sneeuwval, wind en nattigheid straften dit optimisme af. De antennes, een parabool, een 2m antenne en twee gestackte 70cm antennes waren over twee Versatowers verdeeld. Helaas bleek de praktijk van ATV Contesten vooral te bestaan uit veel ruis en weinig plaatjes. Ook de communicatie op 2m lukte slecht door de grote afstand, verder was er toch veel storing op 70cm ondanks de landelijke omgeving. Zaterdag ging het nog wel, maar zondag was het niks gedaan en zijn ze om 11 uur maar gestopt. Het meedoen aan een ATV contest is wel voor herhaling vatbaar, maar niet meer in december!
In de uitslag van de contest zien we dat 20 stations het log hebben ingestuurd waarvan een station portabel.  De totaalwinnaar is Richard, PA3CGG.Bij Nieuwe apparatuur zien we een beschrijving van de Icom ID-4100A dualband transceiver, bij ons als ID-4100E leverbaar, een D-STAR VHF/UHF apparaat. Icom spreekt bij deze transceiver van een instapmodel, maar hoewel het display wat kleiner is en het geen aanraakscherm is, hebben we hier toch te maken met een zeer geavanceerd apparaat. Het apparaat is getest door Rick K1CE en hij beschrijft uitgebreid hoe hij de zet heeft ingebouwd in zijn pick-uptruck en wat zijn ervaringen in het gebruik zijn geweest. Ook het werken in de DV mode met D-STAR wordt steeds eenvoudiger doordat een ingebouwde lijst van repeater locaties beschikbaar is.
Tenslotte een beschrijving van de Yaesu portofoon FT-25R, bij ons verkrijgbaar als de FT-25E. Dit is het VHF broertje van de dualband portofoon FT-65E, die twee maanden eerder in de rubriek besproken is. Hij ziet er net zo uit, en heeft ook hetzelfde uitgangsvermogen (0,5, 2,5 of 5W).
De portofoon ligt solide in de hand en is IP54 gecertificeerd stof- en spatwaterbestendig. De achttien toetsen op het front hebben allemaal (behalve de Up en Down toets) drie functies, kort indrukken, lang indrukken en in combinatie met de F(unctie) toets. Er zijn 200 geheugenkanalen beschikbaar.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vind u hier. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie