Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juli 2017

Bij Commissiezaken komen de voorstellen voor de IARU vergadering (later dit jaar) aan de orde. Het waren er zo’n 48 documenten, de onderwerpen variëren van het VHF handboek tot Contesten. Namens de VERON gaan vier afgevaardigden naar deze vergadering, echter zonder deelnemer uit de VHF commissie. De commissie heeft inmiddels het stemgedrag bepaald en zal dit meegeven aan de afvaardiging. Over e-mail naar de commissie: het gebeurt nog wel eens dat op een e-mail naar de commissie geen reactie komt. Als je dat overkomt laat het er niet bij zitten, check of de reactie misschien in het spam filter is blijven steken en stuur het bericht desnoods nog eens. Omdat onze VHF-en-hoger banden steeds vaker vervuild raken door o.a. zonnepaneelinstallaties is het uitwijken naar hogere frequenties soms een oplossing om nog plezier aan de hobby te beleven. Denk bijvoorbeeld eens aan amateursatellieten op 2m en 70cm.

Bij Geschiedenis een verslag uit 1975 van een bezoek aan de repeater FZ8THF, door Nico PA0NHC. Deze repeater staat op de Puy de Sancy op 1885m hoogte en draaide na een blikseminslag nog maar op laag vermogen uit de noodstroomvoorziening. De repeater werd bereikt na een autorit van een uur en het laatste stukje met de kabelbaan. In de wintermaanden is het daar erg koud en waaien antennes regelmatig kapot door ijsafzetting. Nadat de stroomvoorzienig weer in orde was gemaakt is een provisorische overspanningbeveiliging aangebracht met twee bougies die bij een bevriend benzinestation waren gehaald.

Bij Amateursatellieten aandacht voor de LilacSat-1 als een van de satellieten die uit het ISS zijn gelanceerd. Deze Chinese satelliet heeft o.a. een camera en een bijzonder relaisstation aan boord. Dit relais heeft een FM-uplink van 145,985 MHz (67 Hz subaudio) en zendt digitale spraak (Codec2) op 438,510 MHz in de downlink. Deze digitale spraak is op verschillende manieren te decoderen. Verder wordt JY1Sat aangekondigd. De naam van deze Cubesat is afgeleid van de call van de vroegere koning van Jordanië. De satelliet krijgt een lineaire transponder van 70cm naar 2m en gaat ook SSDV uitzenden met beelden van Jordanië.

Bij ATV vertelt Rob, PA0RWE hoe hij werd gestimuleerd door de verhalen in de ATV-rubriek om weer eens wat met ATV te gaan doen. Voor 70cm had Rob een paar SUP-2400 converters op de kop getikt en omgebouwd voor 70cm ATV volgens M0DTS. Toen Rob tijdens de contest een paar antennes uit het dakraam had gestoken en aan Renny PE1ASK en Richard PA3CGG vroeg een signaal zijn kant op te sturen was het resultaat: helemaal niets. Koert PA1KW gaf Rob de tip een versterkertrapje te bouwen, waarvoor Renny het schema leverde. Dat was snel in elkaar gezet maar Rob wilde eigenlijk ook wat meer selectiviteit. Na wat speurwerk op Internet vond hij een stukje software waarmee bandfilters ontworpen kunnen worden. Dat resulteerde in een stukje loodgieterswerk met epoxyprintplaat en messing buis van 10 mm. Omdat Rob nog geen vaste antenneopstelling heeft is het wat moeizaam testen, eerst de antenne door het dakraam en dan vragen om een signaaltje. Alles werkt wel maar er zijn nog geen resultaten geboekt. Naar verwachting gaat dat wel snel gebeuren.

Als aanvulling op dit verhaal van Rob, PA0RWE gaat Renny, PE1ASH nader in op het 70cm versterkertje. Hij vertelt hoe dit ontwerp op een clubavond tijdens een discussie met Jos, PA3ACJ en Anjo, PA0ZR is ontstaan. Anjo en Jos hadden al eeder dit soort versterkertjes gebouwd en een schetsje was snel gemaakt. De schakeling is op zich niet bijzonder, maar de afgestemde kring werd nu gemaakt van een stukje semirigid of coax. Het actieve element is een GaAs-FET. Deze heeft een negatieve voorspanning nodig en die werd gerealiseerd door de source bovenop twee rechtop staande SMD condensatoren te solderen, en natuurlijk een weerstandje naar massa. Van de oorspronkelijke schetsjes heeft Renny een paar foto’s gemaakt en die zijn bij het artikel afgedrukt.

Bij zelfbouw beschrijft Chris, PA3CRX hoe hij een lichtgewicht yagi voor de 70cm band heeft gemaakt uit overgebleven stukjes lamel van een zonwering. Ook de koker waar deze zonwering in verpakt was doet nu dienst als drager. Chris stelde als eis dat de antenne een 50Ω aanpassing moest hebben. Met behulp van het antennesimulatieprogramma MMANA-GAL heeft Chris de lengtes van de elementen en de onderlinge afstanden tussen de elementen bepaald. Omdat de lamellen niet rond zijn maar dun en plat moest er wat gegokt worden met de waarde van straal van de elementen. Na een aantal pogingen kwam er een resultaat wat (theoretisch) zou moeten werken. De lamellen werden met een schaar op maat geknipt, genummerd en van een streepje in het midden voorzien. De straler is van een messing strip gemaakt omdat de lamellen zich niet goed lieten solderen. Het resultaat was zeer bevredigend, satellieten werden goed ontvangen. Deze antenne was te bewonderen op de DvdRA.

Bij Nieuwe apparatuur de Tytera TH-8600, een zeer compacte transceiver voor 2m en 70cm. Deze levert 20W op UHF en 25W op VHF en laat in een kleurendisplay beide frequentie zien. Beide ontvangers kunnen gelijktijdig ontvangen. In geheugenkanalen, scannen, CTCSS e.d. is vanzelfsprekend voorzien. Met de ROTG01 kun je 6cm ATV op je smartphone ontvangen. Het betreft hier een 150 kanalen ontvangertje van Chinese import die direct op de smartphone kan worden aangesloten, mits die is voorzien van een OTG connector en UVC ondersteunt.  De ontvanger beschikt over een SMA-RP connector zodat een echte buitenantenne kan worden aangesloten. En als je er een zender bij wilt hebben kan dat ook, die worden ook op die website aangeboden.

Bij andere tijdschriften wordt in het meinummer van QST een “Portable Full-Duplex Satellite Ground Station” beschreven. De auteur vertelt hoe hij met twee portofoons, een 2m/70cm combi antenne en een slimme montage een station voor de FM satellieten heeft gerealiseerd. Het geheel wordt gemonteerd op een stevig foto statief zodat het makkelijk kan worden uitgericht. Er wordt in detail beschreven hoe de diverse onderdelen gemaakt worden, en welke apps je kunt gebruiken om de satellieten t e volgen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie