actieve stations tijdens DATV contest april 2021

Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juli 2021

Bij Commissiezaken gaat Rob, PE1ITR in op het correcte gebruik van FT8 om zoveel mogelijk onderlinge interferentie te voorkomen. We zitten nu eenmaal in een gemeenschappelijk segment van slechts 3 kHz breed in de 2m band. Daarom benadrukt Rob het belang om een aantal regels aan te houden, zoals het gebruiken van de tweede sequentie bij het CQ roepen. Verder is het zaak om bij condities, zoals die bijv. bij Es optreden, geen lokale stations aan te roepen omdat daarmee de zwakke signalen van DX stations verstoord worden.

 

Bij Weak Signals aandacht voor de 40 MH band, de “8m band”. In een aantal landen hebben zendamateurs toestemming gekregen voor experimenten op deze lage VLF band. Rob PE1ITR heeft al diverse stations gehoord in FT8, SSB en CW. Ook zijn er in een aantal landen bakenzenders actief die wij hier in Nederland vaak kunnen ontvangen.

 

Tenslotte kunnen we de uitslag van de DATV contest van april lezen. Voor deze nieuwe contest zijn 21 logs ontvangen. De meeste activiteit speelde zich af op de 2m en 70cm banden. Op 6m waren beduidend minder stations actief. Er werd wel wat hinder ondervonden van stations die in de 2m band in andere modes actief waren. Ook bleek het lastig om via DXSpot verbindingen te melden omdat door de grote drukte de tekst heel snel buiten beeld schoof. Winnaar van deze eerste DATV contest is Renny PE1ASH, gevolgd door Corné ON7MOR en Jaap PA0T.