Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juni 2018

Bij Commissiezaken noemt Dick PA4VHF een aantal zaken waar we als commissie mee te maken krijgen, zoals repeaters, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, en de toenemende vraag naar frequentieruimte op de hogere banden. In het kader van “Kennismaken met VHF en hoger” gaat Dick in op de specifieke eigenschappen van de 6m band, de 4m band en de 2m band. Verder besteedt hij aandacht aan antennes voor die banden en aan coaxkabel en connectoren, geschikt voor die banden.

Bij Amateursatellieten blijkt een satelliet “ontdekt” te zijn. Het gaat hier om een Chinese satelliet waarvan gedacht werd dat deze defect was, maar hij is wel degelijk actief maar op een afwijkende frequentie. Verder een aankondiging van een paar satellieten die veel verder de ruimte in worden geschoten: twee microsats moeten in een baan om de maan komen en een relaissatelliet wordt “geparkeerd” in het zgn. Lagrangepunt L2 van het aarde-maan systeem.

Bij ATV vervolgt Renny PE1ASH zijn ontdekkingsreis op 47 GHz. In de vorige aflevering hadden we het verhaal met de varactordiodes, nu ging het over het maken van een Local Oscillator signaal op 45,9 GHz, om met een 1100 MHz (23 cm) zendertje op 47 GHz uit te komen. Dat viel nog niet mee, de eerste aanpak met een LO van 11,475 GHz en twee maal verdubbelen mengde niet goed met het 1100 MHz signaal. Nu ging Renny met een meetzender die tot 14 GHz gaat aan de slag. Deze meetzender laat zich moduleren. Eerst de meetzender op 11,75 GHz gezet en dit signaal weer verdubbeld. Toen moest dat signaal weer versterkt worden en dat werd toegevoerd aan een LNB ontvanger. Na montage van een verviervoudiger p de LNB en het toevoeren van een 3600 MHz signaal uit een andere meetzender kon Renny zijn eigen signaal nu zien, maar was het beeld nog te donker door te weinig zwaai. Er werd weer voor een andere aanpak besloten, nu met een mixer die aan de ene kant met 9,3 GHz wordt gevoed en aan de andere kant met een 13 cm (2400MHz) signaal.
Alleen was de LO van 9,3 GHz te sterk aanwezig in het uitgangssignaal dus moest er gefilterd en versterkt worden. Uiteindelijk is het gelukt om op vrijdag de 13e april het signaal van John PA7JB te ontvangen in de huiskamer opstelling.

Bij Andere tijdschriften de beschrijving van een Oblong-antenne voor de 4m en 6m banden. Deze antenne, een ontwerp van Martin DK7ZB bestaat uit twee draadraam antennes die parallel gevoed worden. De vorm van de draadramen, rechtop staande rechthoeken, wordt met de Engelse term oblong aangeduid. De antenne heeft in het voedingspunt een impedantie van 50 Ω. Doordat de draadramen niet vierkant, maar rechthoekig zijn is de stralende horizontale tak van het draadraam gereduceerd van 0,25 λ naar 0,18 λ maar wordt door het vergroten van de afstand tussen de horizontale delen de versterking groter. Dat gaat dan wel weer ten koste van de bandbreedte.
Martin heeft een versie van deze antenne opgebouwd door gebruik te maken van bamboe stokken als uithouders. Het buitenste raam (voor 6m) wordt opgehangen aan één punt en de onderste straler loopt parallel aan de bamboe stok. Het binnenste raam (voor 4m) heeft juist aan de bovenkant een rechte straler en eindigt in de onderkant in een punt. Martin besteedt veel aandacht aan de volgorde van afregelen.
In het gebruik blijkt deze antenne met (vanzelfsprekend) een tweezijdig richtingsdiagram een openingshoek van ongeveer 87⁰ te hebben, maar ook nog redelijk geschikt te zijn als rondom gevoelige antenne omdat de voor-zij verhouding niet zo sterk is als bij een dipool.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie