Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juni 2023

Bij Weak Signals het bericht dat alle bakens bij PI7ALK weer in de lucht zijn.

Jac PA3DZL heeft een eerste EME verbinding gemaakt met ZB2BU, het clubstation van de Gibraltar Amateur Radio Society. Jac werkte op 70cm met een 4m schotel, ZB2BU werkte met twee 19-elements yagi antennes.

Gerard, PA0BAT heeft een eerste EME verbinding met GI7UGV in Noord-Ierland op 3cm. Gerard werkt met een schotel van 3,7m en 60W HF-vermogen, GI7UGV werlte met een 1,8m schotel en 9W HF- vermogen.

Verder een bijdrage van Ruud, PF1F over Heinrich Hertz, “een VHF en hoger pionier van het eerste uur”. Dat het om VHF ging was onbedoeld, Hertz wilde experimenteel de voorspellingen van de Maxwell vergelijkingen aantonen.
Omdat zijn laboratoriumruimte beperkt was ging Hertz op zoek naar manieren om signalen met een golflengte van ongeveer een meter op te wekken. Door gebruik te maken van de reeds bekende oscillerende vonkontlading van Leidse flessen kon via een klos van Ruhmkorff een vonk signaal worden geproduceerd.
Detectie van dit signaal werd gedaan met een ringvormige ontvangantenne waarin een vonkje zichtbaar werd. Met zijn meetopstelling kon een voortplantingssnelheid van de signalen worden bepaald. Deze lag dichtbij de lichtsnelheid waarmee het gelijk van Maxwell werd aangetoond.