Overzicht VHF en hoger rubriek Electron maart 2021

Bij Weak Signals staat Harry PE1CHQ stil bij het overlijden van Jan Ottens, PA0SSB. Jan was een pionier en een voorbeeld voor velen, ook voor Harrry persoonlijk.
Verder nog wat EME nieuws kwam van  Jac, PA3DZL en Jan, PA0PLY.

Bij satellieten de beschrijving van een experimentele SSB zender voor de centimeterbanden van de hand van Rob, PA0RWE. Aanleiding was een zoektocht naar I/Q zenders voor de 13 cm band. Daar bestond eigenlijk niets voor, maar bij Analog Devices werd een I/Q modulator gevonden voor het bereik van 400 MHz tot 6000 MHz. In combinatie met een DSP processor werd een mogelijkheid gevonden om met een LF signaal te moduleren. Uiteindelijk was het resultaat een werkende I/Q-SSB zender en kon via de Es’Hail2 satelliet een eerste QSO gemaakt worden.
Renny, PE1ASH heeft van Rob ook zo’n printje gekregen en is hiermee aan het experimenteren geslagen.

Verderop in de rubriek de beschrijving van nog een andere eindtrap voor de Es’Hail2 door Renny, PE1ASH.Renny had in CQ-TV een artikel van Jim G7NTG gelezen die met een Ampleon BLC2425M9LS250 mosfet aan de slag was gegaan. Renny heeft hiervoor een print gemaakt op basis van een testbord ontwerp op teflon printmateriaal. De onderdelen die de fabrikant had gebruikt werden nagenoeg ongewijzigd overgenomen. Uiteindelijk kon Renny 200 W vermogen halen bij 30V voedingsspanning.

Tenslotte een verslag van het zelf bouwen van een LNA met een “kale” chip CHA2194 waar er nog een paar van in omloop waren. Renny, PE1ASH beschrijft hoe hij dit precisiewerkje met behulp van een stereomicroscoop  tot een goed einde heeft gebracht.