Overzicht VHF en hoger rubriek Electron november 2017

Bij Commissiezaken aandacht voor de vacature voor de Voorzitter van de commissie. De voorzitter, Chris PA3CRX treedt af bij de komende VR en is niet herkiesbaar. Meer informatie over de functie inhoud is elders in Electron te vinden en staat ook op de website. De VHF en hoger commissie is zoals gebruikelijk aanwezig op de VERON DvdRA onder het grote spandoek. Bij de IARU vergadering in Landshut zijn op contestgebied belangrijke resultaten geboekt. Er is een contestcomité ingesteld. Overigens valt het ATV gedeelte niet hieronder. Verder zijn er op basis van het ledenonderzoek een aantal grafieken opgesteld die het gebruik van onze VHF banden illustreren en welke modes populair zijn. Tenslotte een diagram van onderwerpen die onze leden in Electron zouden willen zien.

Bij Amateursatellieten aandacht voor de SSTV Cubesat Iskra-5 die -als het goed is- inmiddels getransporteerd is naar het ISS. Deze 1U cubesat wordt gebouwd door studenten uit Moskou en o.a. Bangalore in het kader van 70 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Rusland en India. De FalconSAT-3 is 10 jaar geleden gelanceerd en is nu beschikbaar gesteld voor amateurgebruik. Het packet-bulletin systeem met 9600 baud heeft een uplink in de 2m band en een downlink in de 70cm band. De downlink staat permanent aan met 1W uitgangsvermogen. Tenslotte een tip met een link naar websites met oude tijdschriften.

Bij Quality Modes een rapportage door Eddy, PA0RSM over zijn bezoek aan de International Broadcasting Convention (IBC) in de RAI in Amsterdam. Het viel Eddy op dat een aantal fabrikanten hun producten opengeschroefd presenteren, dus zeer verlokkelijk voor ons radioamateurs. Eddy heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt om een aantal foto’s te plaatsen. De Italiaanse firma RFE kreeg op de IBC de “Best of Show Award” voor hun 6kW FM zender (ook met plaatjes).

Bij ATV uitgebreid aandacht voor de septembercontest die zoals gebruikelijk geplaagd werd door gebrek aan condities. Gelukkig waren de voorspelde slechte weersverwachtingen niet uitgekomen maar Renny, PE1ASH heeft zijn achterstand als gevolg van een longontsteking in juni niet meer in kunnen lopen. Uit de ingestuurde logs zijn weer een aantal reacties overgenomen. Zo is Chris, PA3CRX er zondag portabel op uit getrokken na zaterdag vanuit huis een aantal stations gewerkt te hebben. Bij de plas bij Kortenhoef lukte een aantal verbindingen op 6cm maar met 24GHz ging het niet. Bij de groep PE1EZU heeft de nieuwe schotel voor een flinke verbetering gezorgd, vooral op 6cm en 13cm. Ook Rob, PE1ITR is gegrepen door het ATV virus. Met zijn HackRF SDR, een voorversterker en een laptop wil hij op 9cm ATV ontvangen. Verder had Rob al jaren een defecte ATV zender voor 13 cm liggen met een SP5055 voor de aansturing. Rob heeft de SP5055 vervangen en toen werkte de zender weer. Aansturing gebeurt via een Arduino Nano. Frans PC2F was portabel ook naar de Flevopolder gegaan maar kon daar geen 6cm verbinding met de PE1EZU groep maken omdat er teveel bomen in de weg stonden. De uitslag van de contest toont aan dat Renny inderdaad voorbij gestreefd is door de BIGgen van PE1EZU. De decembercontest komt er nog aan, maar met de nieuwe schotel bij PE1EZU zal het lastig worden ze nog te kloppen. Wim, PE1EZU heeft zijn antennes op het dak van een negen verdiepingen hoge flat staan en  was toe aan een nieuwe schotel. Die heeft Renny PE1ASH voor hem gemaakt. Een gaasschotel van 1m diameter die nog wel even de mast in moest. Zo’n schotel moet je met twee handen tillen en dan kom je al gauw handen te kort, als je je ook nog vast moet houden en de klemmen aan wilt draaien. Maar met wat hulp van een paar hijstouwen is het toch gelukt.  En PI6ALK, die op 13cm eerst alleen diep in de ruis werd ontvangen leverde nu een B4 plaatje op, een forse verbetering! Jack, PA0BOJ had tijdens de juni contest problemen gehad in de 23 cm eindtrap. De stromen in de eindtorren waren erg wisselend als de frequentie werd veranderd. Met een dummy aan de uitgang waren de stromen wel stabiel dus werden de antenne, de coaxkabel of het coaxrelais verdacht. Toen het relais werd opengeschroefd was het duidelijk: het contact was weggebrand.  In de septembercontest was het nog steeds niet goed, een slechte gevoeligheid op 23cm. Een defecte 12V stabilisator was de oorzaak. Deze is vervangen door een switched mode printje. Tot overmaat van ramp waren er tijdens de contest problemen met de waterkoeling, er kwam water uit de 23cm stuurtrap en het 19” rek liep vol. Het spaanplaat plateau begon in te zakken. Maar inmiddels is alles weer verholpen.

De waterschade was dermate dat ook het spaanplaat zompig was geworden

De oorzaak: lekkend slangetje van de waterkoeling

In Andere tijdschriften uit FunkAmateur een product beschrijving van de TYT TH-8600 mobiel dual-band zendontvanger. Door zijn geringe afmetingen is er altijd wel een plaatsje voor te vinden. De TH-6800 is IP55 gecertificeerd en dus stof- en spuitwaterdicht. Aan de voorkant zijn rond het kleurendisplay zes druktoetsen gegroepeerd. Verder een aan/uit toets en twee draaiknoppen voor afstemming en volume. De achterkant bevat de antennebus, een 3,5mm voor koptelefoon of externe luidspreker en een mini USB connector voor de optionele programmeerkabel. Alle druktoetsen op de microfoon zijn verlicht. Via de microfoon kunnen nagenoeg alle instellingen opgeroepen en vastgelegd worden. Eveneens in FunkAmateur treffen we een uitgebreide verhandeling aan over VHF/UHF richtkoppelingen aan. De auteur beschrijft drie uitvoeringen: de eerste in microstriptechniek op FR4 printplaat, de tweede is opgebouwd met semi-rigid leidingen en de derde uit “gewone” stripline. Deze laatste uitvoering is gebaseerd op een idee van Paul Wade, W1GHZ. De auteur heeft alle drie uitvoeringen gebouwd en gemeten. De beste resultaten werden verkregen met de stripline techniek, een goede tweede was de semi-rigid versie.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Op deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te lezen. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie