Overzicht VHF en hoger rubriek Electron oktober 2016

Chris, PA3CRX gaat bij commissiezaken in op de mate van verwevenheid van de diverse modes en toepassingen. Chris heeft daarom een overzicht opgesteld waarin voor de diverse amateurbanden de toepassingen en de propagatie vormen zijn samengevat.

Bij Amateursatellieten het feit dat FO-29 al weer 20 jaar oud is en het lineaire relais nog steeds goed bruikbaar is. Verder de aankondiging van het BIRDS CubeSat project, een groep van vier CubeSats die vanuit het ISS uitgezet gaan worden. Tenslotte een lijst van actieve satellieten.

Bij Weak Signals het tweede deel van de beschrijving van de microgolfbakens van PI7RTD waarin het 9cm baken uitvoerig wordt toegelicht. Het baken is gebaseerd op een WiMAX wifi zendontvanger en John, PE1GHG beschrijft in detail de opzet en de constructie van het baken en gaat ook nog even in op de perikelen bij het aanvragen van de ATOF.

Peter, PA3BIY vertelt wat hij in de afgelopen zomer op 2m DX gebied zoal heeft gehoord en gewerkt. Zo ging het via Es eerst wat moeizaam maar 8 juni maakte veel goed: 20 QSO’s naar o.a. KO91 en LO04 en zelfs een aantal QSO’s in FM. Begin juni was er tropo richting GM en LA. Met meteorscatter was de hoop gevestigd op de Perseïden en Peter maakte 20 QSO’s waaronder een met RA6DE, een afstand van bijna 2500 km.

John PH3UNX gaat bij frequentiemanagement en bakens in op de bakens die door de IARU gecoördineerd worden. John heeft een overzicht van de Nederlandse VHF/UHF/SHF bakens opgesteld.

Bij Quality Modes gaat John, PA0ETE in op de verschillende netwerken voor repeaters, zowel analoog als digitaal. Bij analoge netwerken onderscheiden we IRLP, EchoLink, TeamSpeak en Free Radio Network en Allstar Link. Bij digitale netwerken onderscheiden we D-STAR, DMR en System Fusion (C4FM). Voor al deze netwerken worden de eigenschappen vermeld.

Bij Zelfbouw vertelt Leon, PE1OLR hoe hij een kastje van printplaat heeft gemaakt om de eerder in deze rubriek door hem beschreven componententester in te bouwen. Dit soort kastjes is met algemene materialen en gereedschappen eenvoudig te maken.

Chris, PA3CRX beschrijft hoe hij een duplexfilter voor 13 en 23 cm heeft gebouwd, volgens het ontwerp van Jannes, PA3DCP. Chris beschrijft een handige methode om stukjes semi-rigid in een T-verbinding te monteren.
Ook vestigt Chris onze aandacht op schoorsteenbeugels. De kabels hiervan waren bij Chris door de tand des tijds aangetast, een was al gebroken. Hij beschrijft hoe hij een paar nieuwe staalkabels heeft gemonteerd.

Bij Nieuwe apparatuur treffen we een notchfilter aan waarmee sterke signalen uit de FM omroepband onderdrukt kunnen worden. Dit 7-polige Chebyshev filter is ontworpen door F1JKY. Zowel losse printjes als printjes met gemonteerde SMD componenten en (zelf te monteren) SMA connectors zijn in Frankrijk te bestellen.

Onder type UV8000E heeft TYT een FM VHF/UHF portofoon met 10W vermogen op de markt gebracht. De capaciteit van de accu is 3600mAh, de portofoon wordt met twee antennes geleverd.

Een antenne analyser zien we in steeds meer shacks als opvolger van de SWR meter ingevoerd worden. Het bedrijf Metropwr heeft de MetroVNA Pro Touch uitgebracht, met inderdaad een touch screen. De resultaten kunnen ook op een tablet of PC worden weergegeven. Er zijn versies tot 55 MHz, tot 180 MHz en tot 250 MHz. De prijzen verschillen vanzelfsprekend.

Bij Andere Tijdschriften vinden we in Amateur Radio (Australië) een beschrijving van een zelfbouw HF/VHF ‘aerial analyser’ van de hand van Jim VK5JST. Het frequentiegebied van 1,5 tot 170 MHz wordt in 6 banden bestreken. Het apparaat bevat een 2-regelig LCD display waarop frequentie en SWR worden getoond, verder de belasting als ohmse weerstand R +/- reactantie X ( het teken moet je zelf afleiden). Het apparaat kan als dubbelzijdige printplaat geleverd worden maar ook als compleet bouwpakket.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie