Overzicht VHF en hoger rubriek Electron oktober 2018

Bij Commissiezaken noemt Dick PA4VHF de internationale EME conferentie in Egmond aan Zee, waar zo’n 200 deelnemers uit 25 landen aan deelnamen. Behalve lezingen stond ook een bezoek aan de CAMRAS telescoop in Dwingeloo op het programma. Verder besteedt Dick aandacht aan de digitale modes FSK441 en MSK144 die bij meteoorscatter gebruikt kunnen worden. MSK144 lijkt veel op FT8 waarbij alleen volledige decodes tot resultaat voeren. FSK441 levert daarentegen ook gedeelten van de informatie en biedt dus meer ruimte voor het zelf vergaren van informatie.
Ook gaat Dick in op het verschijnsel aurora, waarbij radiosignalen worden gereflecteerd tegen het noorderlicht, veroorzaak door elektrisch geladen deeltjes die botsen met atomen in de ionosfeer. Bij aurora verbindingen, die vooral in CW plaats vinden vanwege de sterke vervorming van de signalen, wordt vaak de antenne naar het noorden gericht en niet in de richting van het ontvangen station.
Op zondag 5 augustus werkte EI3KD in IO51VW met D4Z in HK76MU op 144 MHz in CW, goed voor een nieuw IARU afstandsrecord van 4163 km.

Bij ATV een uitgebreid verslag van Peter PA1RHQ over zijn antennepark renovatie project. Aanleiding waren de perikelen rond de maartcontest. Om te beginnen vertoonde de antennerotor kuren, uiteindelijk moest de uitlezing voor de gek gehouden worden zodat de rotor nog wel kon draaien, maar geen richting meer aangaf. Verder vertoonde de 2m beam een abnormale hoge staandegolf verhouding en tenslotte begaf de 3cm PA in de mast het.. Aan de slag dus. De antennemast is een uitschuifbare mast en als hij gezakt is kan Peter net bij de antennes via het dakraam. Omdat er in de loop der jaren steeds meer bij gekomen is wilde Peter een rotorkooi met toplager in de mast hebben om minder zijwaartse krachten op de rotor te hebben.
Omdat Renny PE1ASH ruime ervaring heeft met masten en antennes heeft Peter daar advies ingewonnen. Renny wist vrij snel een oplossing en kon ook wel een rotorkooi in elkaar lassen. Dat bood ook de gelegenheid om de grote gaasschotel van 1,2m diameter van ander gaas te voorzien. Op een doordeweekse dag alles ingeladen en op naar Mijdrecht. Daar heeft Peter het oude gaas verwijderd en ging Renny aan de slag met de rotorkooi. Voor de zekerheid is de schotel nagemeten en bleek de ringstraler te ver ui de schotel te staan.
In afwachting van het uitharden van de laklaag op de rotorkooi werden de andere zaken aangepast en werd een andere 2m antenne aangeschaft. De defecte PA werd gerepareerd en verder werd een nieuwe grotere kast gebouwd waar alle bandfilters, relais, voorversterkers en PA’s voor de vier ATV banden in zouden passen. Na veel passen en meten en veel zweten was alles vlak voor de junicontest weer gemonteerd. Tijdens de contest bleek alles naar behoren te werken en vooral op 3cm werd een duidelijke verbetering geconstateerd.

Bij Zelfbouw gaat Chris PA3CRX in op de vraag: hoe strak moeten SMA connectoren aangedraaid worden? De bekende raad: een kwartslag voor het breken is onnodig en ongewenst. Er zijn speciale momentsleutels in de handel waarmee de connector met de juiste kracht (het juiste moment) kan worden vastgezet. De momentwaarden zijn verschillend voor verschillende merken connectoren en ook maakt het verschil of ze van messing of RVS zijn. Daarom is het maar de vraag of het voor een amateur zinvol is om een of meer goedkope momentsleutels aan te schaffen.
Chris kreeg van een medeamateur een sleuteltje wat van dik printplaat gemaakt is en dat voorkomt dat de connector àl te stevig kan worden aangedraaid. Tenslotte: als je wel weet met welk moment een connector moet worden aangedraaid maar je hebt niet de juiste momentsleutel beschikbaar dan kun je met een bestaande sleutel, een touwtje en een gewichtje aan de slag gaan om in ieder geval een idee te krijgen hoe zo’n moment aanvoelt. Als bijv. het moment 0,85Nm moet zijn dan vertaalt zich dat naar een gewicht van 1,57 kg hangend aan een touwtje aan een printplaatsleutel van 55mm.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier. […]

Reacties zijn gesloten.