Overzicht VHF en hoger rubriek Electron september 2016

Chris, PA3CRX gaat bij commissiezaken in op de nog te organiseren VHF-en-hoger dag in 2017. De commissie staat open voor suggesties voor zowel plaats als inhoud.

Bij Contesten de uitslag van de velddagcontest, met een kaartje waarop te zien welke verbindingen vanuit Nederland op 2 meter zijn gemaakt. Gert PG5D spoort aan om eens mee te doen met de Dutch Activity Contest.
De IARU 2m septembercontest staat weer op het programma voor het eerste weekend van september.

Bij Amateursatellieten een link naar het WebSDR station PI5FTS van Fontys Hogeschool Eindhoven. Er is daar een automatisch volgstation voor satellieten opgezet.
De lanceerdatum van de RadFxSat-Fox-1B verschoven naar 20 januari. De FM transponder heeft als uplink 435,250 MHz en als downlink 145,960 MHz.

In Denemarken is een projectgroep opgericht die uit eigen middelen een amateur ruimtevaartprogramma heeft opgezet. Deze groep heeft op 23 juli haar NexØ 1 raket gelanceerd. Deze raket was voorzien van een digitale ATV zender op 23 cm en een APRS zender op 2m.

Bij Weak Signals de aankondiging van de Weak Signal day die op 17 september bij CAMRAS in Dwingeloo wordt gehouden.

Er is een nieuw afstandsrecord op 47 GHz gevestigd: op 30 juni maakten René VE2UG, Ray VE3FN, Mike N1JEZ en Henk KT1J (ex PA0AFN) een verbinding over 215 km.

John, PE1GHG brengt ons namens de Vereniging Repeaters Rotterdam (VRR) een uitvoerig verslag van de microgolfbakens PI7RTD.

Johan, PF7M geeft een overzicht van de 70 MHz band over de maand juli. Zo kwam in Kazachstan deze band beschikbaar voor 22 zendamateurs. UN8GC gaf aan dat hij CQ zou geven richting Europa Rinze, PC5C werkte hem als eerste, Johan als tweede.

Chris, PA3CRX noemt een aantal websites waarop het actuele verkeer tussen stations op VHF zichtbaar wordt gemaakt.

real time 2 mtr propagatie

real time 2 mtr propagatie

Rob, PE1ITR heeft zijn waarschuwingssysteem voor condities uitgebreid met een koppeling tussen APRS en DMR. Deze berichten kunnen nu ook op een DMR porto worden ontvangen.

Bij ATV wordt gemeld dat de ballon vossenjacht de videobeelden niet meer op 13cm maar op 23 cm uitzendt. De ballonvossenjacht is op 11 september.

De DATV first verbinding op 70 cm tussen PA3WEG en G8GTZ, wordt door Wouter, PA3WEG met nog wat details toegelicht.

Chris, PA3CRX doet verslag van het IARU ATV-contest/activiteitenweekeinde dat ook dit jaar weer door de VERON is georganiseerd.

Mike, G8LES geeft ons een inkijkje in zijn shack en vertelt over de opbouw van zijn ATV station. Mike maakt veel indruk met zijn antennesysteem, de foto’s maken dat duidelijk.

Renny, PE1ASH maakt ons attent op een digitaal ATV hulpje. Deze Satlink WS-6908SE is een soort satfinder en bestrijkt een frequentiegebied van 950 tot 2150 MHz. Op het TFT schermpje kun je direct digitale TV bekijken.

Henk, PA0JMD heeft wat onderzoek gedaan naar het verminderen van de diëlektricumverliezen bij microstripfilters. Met behulp van een simulatieprogramma (Sonnet Lite van Ansoft) heeft hij een 13 cm filter ontworpen. De resultaten uit de simulatie komen goed overeen met de praktijk.

John, PE1GHG heeft op de markt in Rosmalen een WIMAX 19“ kast met 13 cm eindtrap aangeschaft. Het uitgangsvermogen is 50 W. De totale versterking is 56 dB zodat met weinig stuurvermogen kan worden volstaan.

het 13 cm filter voordat het is opengezaagd

het 13 cm filter voordat het is opengezaagd

Bij Andere Tijdschriften vinden we in RadCom een beschrijving van de Gemini 23, een compacte eindversterker voor 23 cm die wordt geleverd door de firma Linear Amp UK. Deze eindversterker levert een uitgangsvermogen van 210 W. De eindtrap is voorzien van beveiligingen voor oversturing, slechte SWR en oververhitting.

 

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te […]

  2. […] deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie