Overzicht VHF en hoger rubriek Electron september 2020

Bij Satellietnieuws informatie over de NEXUS satelliet die binnenkort de aanduiding Fuji-Oscar 99 krijgt en volledig beschikbaar komt voor amateurgebruik. Deze CubeSat heeft een lineaie transponder aan boord. In de V/U mode is de uplink tussen 145,930 en 145,900 MHz, de downlink tussen 435,880 en 435,910 MHz.
Ook de stationaire satelliet QO-100 blijft immens populair. Zo heeft Bert PA3AD een bijzondere verbinding met Soedan gemaakt, een land dat je niet dagelijks aantreft en alleen helemaal niet via QO-100. Bert heeft een aantal foto’s van zijn station en van de bouw van zijn QO-100 antenne op zijn website geplaatst.

Bij Weak Signals een bericht van Jac, PE1KXH over het 13 cm baken PI7RTD wat sinds mei weer operationeel is. Dit baken zendt nu uit op een nieuwe frequentie, gecoördineerd binnen de IARU R1.
Het baken staat in Melick (in de kerk) en zendt met een vermogen  van 1W. De zender kan op afstand uitgezet worden wanneer dat nodig is bij bepaalde evenementen (en daarna weer aangezet).

Bij EME aandacht voor de SSTV party bij PI9CAM. Naar aanleiding van de herdenking  van de eerste maanlanding vorig jaar was PI9CAM weer actief met het versturen van SSTV plaatjes naar de maan. De bedoeling is dat dit een jaarlijks terugkerend event wordt. De activiteit was van tevoren aangekondigd en leverde een aantal ontvangstrapporten op, compleet met ontvangen beelden. Er werden rapporten ontvangen uit diverse landen zoals Argentinië, de VS, Engeland, Duitsland en Canada.

Bij Nieuwe Apparatuur aandacht voor de LimeSDR Mini, een kleine software defined zendontvanger met een frequentiebereik van 10 MHz tot 3,5 GHz en met een vermogen van 20 mW, ook mini dus. De transceiver wordt geleverd in de vorm van een print van 2¾ bij 1 inch, met aan de ene kant een USB aansluiting en aan de andere kant twee SMA connectors.

Bij Andere Tijdschriften een artikel uit FunkAmateur met de beschrijving van een zelfbouw MU-beam antenne voor 6m, bedacht door Martin, DK7ZB. Deze antennes is zo genoemd omdat het stralende element op een letter M lijkt en de reflector op de letter U lijkt. Martin had als doel een kleine en lichte antenne met richteffect. Via uitvoerige simulatie kwam hij uit op een combinatie van een straler in de vorm van een letter M en een reflector in de vorm van een letter U, vandaar de naam.
De antenne is opgebouwd uit een paar stukken aluminium buis in de straler en antennedraad segmenten in de reflector. De versterking i s 4 dBd, de V/A verhouding is 20 dB.