Nieuwe Kenwood D710-ga radio geinstalleerd in ISS

Nieuw ARISS radio station in het Internationale ruimtestation is geinstalleerd.

Op 2 september heeft het ARISS hardware team laten weten dat de installatie van het eerste onderdeel van een nieuw amateurradio systeem in de Columbus module van ISS is voltooid. De eerste tests zijn inmiddels met succes uitgevoerd. Dit nieuwe radio systeem in ISS bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst is daar een voedingsmodule die zowel in het Russische deel van ISS alsook in de andere delen van ISS bruikbaar is. Het Amerikaanse deel van ISS werkt met 120 volt en het Russische deel werkt met … volt. Het tweede deel vervangt de Erikson radio met de packet module die sinds juli 2000 in de Columbus module aanwezig is. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de benodigde verbindingskabels en de microfoon. Alles bij elkaar een stevig pakket dat geheel aan alle ruimte qualificaties moet voldoen.

Als eerste test is de crossband repeater van het nieuwe systeem getest. Daarbij is als uplinkfrequentie van 145,99 MHz met FM modulatie gebruikt met een subaudio carrier van 67 Hz. En de downlink frequentie was in hierbij 437,800 MHz. De eerste signale zijn tijdens de test op 2 sept om 01:02 UTC waargenomen. Verdere tests worden in de toekomst vooraf aangekondigd.

Het nieuwe voeding en radio systeem is op 6 maart 2020 aan boord van de Space-X CRS-20 lancering naar het ruimtestation verscheept. Het geheel bestaat uit een Kenwood D710GA zendontvanger die speciaal voor ruimtevaart aangepast en gequaligiceerd is en de voeding die op alle spanningen kan werken die in ISS worden gebruikt. En daarbij horen natuurlijk ook nog de nodige verbindingskabels. Het ontwerp, de ontwikkeling, de productie, het testen en de lancering van het eerste pakket is een project dat inmiddels 5 jaar heeft geduurd en volledig door vrijwilligers van ARISS is uitgevoerd. Voor radiozendamateurs moet dit nieuwe systeem met meer zenvermogen een reeks nieuwe mogelijkheden bieden. Voor ARISS komen daar nog de mogelijkheden voor schoolstation verbindingen bij. Dat zijn onder andere de mogelijkheid voor een crossband repeater, packet radio en de Kenwood VC-H1 slow-scan televisie (SSTV) uitzending.

Een tweede complete pakket is intussen gereed en wordt getest om een ruitequalificatie te verkrijgen. Dit tweede pakket zal na lancering in het Russische deel in ISS worden geinstalleerd. Dit tweede deel biedt onder andere simultaan frequentiegebruik, een voice repeater en packet mogelijkheden. Bovendien biedt een tweede identieke systeem de mogelijkheid om onderdelen uit te wisselen in geval van storingen aan de apparatuur.

Maar dat is nog niet alles. Astronauten en kosmonauten moeten tijdens de training op de grond het gebruik van het radiostation leren kennen. In totaal worden er 10 complete pakketten geproduceerd zodat deze beschikbaar zijn op alle belangrijke trainingscentra voor de ruimtevaarders. Bovendien zijn dit meteen reserve sets voor de toekomst. Toekomstige sets gaan volgens de laatste plannen ook over een L-band uplink beschikken. Deze is reeds in ontwikkeling. Ook met een ruimtevaart versie van de Raspberry-Pi, de ARISS-PI, is inmiddels begonnen. Het idee hierachter is dat ARISS hiermee zonder tussenkomst van de ISS bemanning uitgebreide SSTV uitzendingen kan verzorgen.

ARISS bestaat bijna geheel uit vrijwilligers. Door de ruimhartige bijdragen van ARISS sponsors en vele kleine bijdragen van individuele personen is het voor ARISS mogelijk deze activiteiten te blijven ontplooien. De ARISS.ORG website laat hierover meer informatie zien.

Amateur radio in het Intenationale Ruimtestation (ARISS) bestaat dit jaar alweer 20 jaar en is ontstaan uit de internationale samenwerking van radio amateur verenigingen en ruimtevaart organisaties. Ook Veron ondersteunt de ARISS organisatie. Het primaire doel van de ARISS organisatie is de promotie van wetenschap en techniek, maar ook bij te dragen aan kennis over ruimtevaart, vooral onder studenten en scholieren. Dit gebeurt door het organiseren van rechtstreekse radiocontacten tussen astronauten in de ruimte en scholieren. Kijk voor meer informatie hierover vooral eens op www.ariss.org want ook Nederlandse scholen kunnen een aanvraag voor een comtact indienen.