Overzicht VHF en hoger rubriek Electron augustus 2017

Bij Commissiezaken lopen we alvast vooruit op de VHF-en-hoger-dag 2018 met een vraag naar suggesties voor thema, lezingen en locatie.

Verder onder het kopje “Stealth antennes” wat suggesties om je antenne niet op te laten vallen.

De voorbereidingen voor de WRC-19 zijn in volle gang, tijdens de CEPT vergadering in mei dit jaar heeft de IARU zich ingespannen om een goed beeld te geven van de behoeften van de zendamateurs. Zo is de harmonisatie van de 6m band ter sprake gekomen, het streven is naar een DX band van 4 MHz in heel Region-1.

Over weak-signal contesten is de laatste tijd weinig vermeld in Electron. Er wordt nog eens gewezen op de website waar, behalve het reglement, ook leuke verslagen te vinden zijn.

Bij ATV is des te meer te vermelden. Zo was er de juni contest met eindelijk weer eens goede condities. Jammer genoeg kampte ons ATV commissielid Renny, PE1ASH met een longontsteking en kon hij alleen maar wat luisteren. Renny heeft verbindingen horen maken met stations van Friesland tot Limburg dus er zijn vast punten gescoord. Van een aantal deelnemers heeft Renny wel korte verslagen ontvangen. Zo heeft PA3CRX vanaf Amersfoort meegedaan op 70, 23, 13 en 9cm. Voor de 6 cm en 1,2cm experimenten is Chris naar een plas nabij Kortenhoef gegaan. Hij had daar afgesproken met Tjeerd, PA3GNZ en van de “BIGgen” werd al direct beeld ontvangen, wat tot enige verbazing daar leidde omdat men dacht dat de apparatuur nog niet aan stond. Op 24GHz kon het signaal van Richard, PA3CGG over een afstand van 29 km worden gedetecteerd. deze succesvolle demonstratie heeft Tjeerd ertoe aangezet ook op 6cm actief te worden. Ook Richard, PA3CGG is goed bezig geweest  en was tot 2 uur ‘s ochtends bezig. Om 5 uur was hij alweer actief. Ook Jean, PA3DLJ heeft wat nachtrust opgeofferd. Jos, PA7HV was daarentegen niet in zijn nopjes want die had last van een zendverbod op 13cm vanwege het optreden van Guus Meeuwis. Rob, PA0RWE deed voor het eerst mee met de contest. Hij is nog wat beperkt in  zijn antenne mogelijkheden maar toch lukte een paar verbindingen. Kees, PE1APH heeft op 13cm geen tegenstations gezien, wel op 23cm. Voor 70cm had hij een oude 4CX250 eindtrap onder het stof vandaan gehaald, maar die gaf alleen output als er geen sturing was, dus die is maar weer uitgeschakeld en is Kees verder gegaan met een 15W eindtrap met 2C39.

Chris, PA3CRX doet verslag van het ATV contest/activiteiten weekeinde en geeft een overzicht van de in totaal 22 ontvangen logs, waarbij één portabel station vanaf twee locaties deel nam. Jammer genoeg bleken een aantal ATV repeaters niet uitgezet te zijn en was de hele 13cm band een dag (plaatselijk) niet beschikbaar.

Renny, PE1ASH vervolgt met zijn rapportage over het 47GHz project. Inmiddels bleek John, PA7JB over een absorptiefrequentiemeter te beschikken waarmee Renny zijn zenderfrequentie nog goed zou kunnen nameten. Ook Lex, PE1CVJ wilde daar graag bij die test aanwezig zijn, zodat de eettafel in de woonkamer weer tot meettafel werd gepromoveerd. Tot schrik van Renny bleek tijdens de test op 47GHz niets waar te nemen hoewel de vermogensmeter 10mW aangaf. Pas toen de frequentiemeter omlaag gedraaid werd kwamen ze de dip tegen op 42GHz, dus dat was een tegenvaller. Het was wel duidelijk dat de zender werkt, maar op de verkeerde frequentie. Renny moest zijn oorspronkelijke plan, een LNB om te bouwen, nu toch verwezenlijken. Om een local oscillator signaal van 15GHz aan de eerste mixer van de LNB aan te bieden moest er een verviervoudiger komen, die door DG0VE is geleverd. Op die manier kon het ontvangstsignaal, nu nog 42GHz, verstemd worden naar 47GHz. Nu moesten de filters in de zender aangepakt worden. Door met een scalpeltje steeds minieme stukjes van de beentjes van de filters af te halen ging de output omhoog en kon de injectiefrequentie verhoogd worden. Dat ging wel met zweet in de handen, maar uiteindelijk is het gelukt en wees de vermogensmeter 40mW aan. Op een vrijdag in juni was de test met Richard PA3CGG dan daar en na wat spannende momenten en het nog wat bijdraaien van de schotel door de XYL van Renny kregen ze een B5 kleurenplaatje te zien!

Bij Zelfbouw vertelt Chris, PA3CRX hoe hij een hoornantenne heeft gemaakt. Dit type antenne is door zijn eenvoudige constructie en voorspelbare versterking zowel geschikt als zend/ontvangst antenne en als belichter voor parabool antennes. Chris heeft gebruik gemaakt van het programma HDL_ANT van W1GHZ. Het ging om een 17dBi referentie hoornantenne voor de 6cm band, die uit een plaat blik werd gemaakt. Het programma voorziet ook in het printen van een sjabloon. Dit is op zelfklevend papier geprint en kan zo op het blik geplakt worden. Na wat noeste arbeid met ijzerzaag en decoupeerzaag en het infrezen van de vouwlijnen was de hoorn gereed. De hoorn is tegen een stukje golfpijp aan gesoldeerd. In de zijkant van de golfpijp is een SMA connector gemonteerd. De boutjes waarmee de connector is gemonteerd mogen niet in de golfpijp steken en moesten dus afgekort worden. De probe, die dus wel in de golfpijp moet steken is gemaakt van een strookje opgerold koperfolie. Chris gaat in een apart kader nog wat verder in op het gebruikte programma HDL_ANT. Het is al een oud programma wat nog onder MS-DOS draait. Op moderne computers (na Windows XP) kunnen we zo’n programma met een hulpprogramma zoals DOSBox draaien. De muis doet niet mee, je moet alles via het toetsenbord invoeren ook moet je bij getallen de punt en niet de komma gebruiken dus dat is even opletten. Uit metingen aan vergelijkbare hoornantennes is gebleken dat de door het programma voorspelde gain heel realistisch is.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Op deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te lezen. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie