Overzicht VHF en hoger rubriek Electron augustus 2020

De rubriek begint met een vervolg van het verslag van PA3DZL over zijn EME activiteiten. Jac gaat hier wat in op de verschillende modes bij EME verbindingen.

Verder veel aandacht voor de IARU ATV contest van juni. Om te beginnen een aantal bijdragen van de deelnemers zoals die aan hun logs hebben toegevoegd. Altijd leuk en leerzaam om te lezen. Zo heeft Trevor PA2TG het vermoeden dat er koolmezen huizen in zijn hoornantenne en heeft Jean PA3DLJ last van vierkante kogels in zijn rotor. Jaap, PA0T stuurde een uitgebreid verslag van zijn belevenissen. Jaap is altijd goed voor mooie afstanden daar in het hoge Noorden!
Verderop de uitslag van de ATV contest. Er zijn 29 logs ontvangen, er was één rover station bij: Lex PE1CVJ was naar de ringdijk bij Uithoorn gereden. Bijna alle stations werkten op 23cm, ook 70cm was populair.

Bij zelfbouw een uitgebreid verslag van de ontwikkeling en bouw van een 6cm transverter. Op deze band tref je vaak Airwave modules of setjes uit drones aan. Die worden via allerlei webshops voor zeer schappelijke prijzen aangeboden. Het nadeel is dat ze vaste kanalen hebben en nog wel eens wat in frequentie afwijken. Zowel bij Lex PE1CVJ als bij Renny PE1ASH ontstond de behoefte om de frequentie te kunnen variëren. Het idee was om dit met een centrale LO op te lossen. Begonnen werd met een LO, een mixer en een videomodulator. Er was een LO op 2100MHz aanwezig, maar dat signaal moet verdubbeld worden. Dat lukte maar het resultaat moest nog wel gefilterd worden.
Daarbij diende zich weer een nieuw probleem aan: het FR4 printmateriaal voor de stripline filters voldoet niet zo goed bij deze frequenties, dus werd uitgeweken naar “Rogers” printmateriaal. Van het een komt het ander en moest er ook worden gewerkt met een nieuwe ‘Dry Film’ printtechniek.
Helaas was het resultaat niet goed genoeg en moest dit principe verlaten worden.
Met een paar geïmporteerde printjes met een ADF4351 lukte het wel een goed signaal op 4200 MHz te produceren, zonder verdubbelaar. Vervolgens was de ontvanger aan de beurt. Hier kwam de andere uitgang van de ADF4351 op de mixer binnen. De uitgang van de mixer ging rechtstreeks naar de achterzetonvanger. Lex had inmiddels zijn oude 6cm systeem uit de kast verwijderd en na wat passen en meten kon alle nieuwbouw in de bestaande kast ingebouwd worden. De testen leverden een prima resultaat en ook Renny beschikt nu over deze transverter, omdat er gelijktijdig twee systemen werden gebouwd.

Bij Andere Tijdschriften een artikel uit FunkAmateur met de beschrijving van zelfbouw halo-antennes voor 6m en 4m. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is zijn deze antennes niet rond, maar vierkant. Ze zijn gemaakt van aluminiumbuis van 8mm diameter. De uiteinden worden in een bankschroef plat geknepen en aan elkaar geschroefd met een boutje. De impedantie in het voedingspunt is 12,5 Ω maar via een kwartgolftransformator van 25 Ω wordt deze aangepast op 50 Ω. De kwartgolftransformator wordt gemaakt door twee stukken dunne 50Ω kabel parallel te schakelen.
De afregeling steekt wel nauw, maar als je de gegeven maten aanhoudt is afregeling niet noodzakelijk.