Overzicht VHF en hoger rubriek Electron februari 2016

De voorzitter van de commissie Chris, PA3CRX doet nogmaals een oproep voor bijdragen aan de Weak Signals rubriek.

Bij Contesten vinden we de uitslagen van de bekercompetitie over het jaar 2015, zowel voor de Multi Operator sectie als voor de Single Operator secties. Verder de einduitslag van de Dutch Activity Contest 2015, waarbij de winnaar van de 432 MHz sectie PA0GUS helaas in de loop van het jaar is overleden. Verder de uitslag van de Marconicontest.

Bij Amateursatellieten een overzicht van de experimenten die de komende maanden in het ISS worden uitgevoerd. Deze AstroPi experimenten zijn gebaseerd op Raspberry Pi computers die zijn uitgebreid met een extra print SenseHat. Deze bevat enkele sensoren waarmee interessante metingen kunnen worden verricht. Onder scholen in Engeland is een wedstrijd uitgeschreven waarbij de jeugd programma’s voor deze AstroPi ontwikkelt waarbij de winnaars hun experiment dan in het ISS kunnen laten uitvoeren. Verder zal in het ISS onder leiding van astronaut Tim Peake een aantal schoolverbindingen in het kader van het ARISS project worden gerealiseerd. Een aantal van die schoolverbindingen moeten ook vanuit Nederland kunnen worden beluisterd

Bij Weak Signals een kort verslag van Dick, PA4VHF over een auroraopening in december.

Bij Quality modes het tweede deel van een artikel over FreeDV door Remco PE1PIP. In dit gedeelte gaat Remco in op de SM1000 FreeDV adapter van Rowetel. Dit kastje kun je dan op je set aansluiten waardoor een computer overbodig wordt. Het bevat zelfs een ingebouwde microfoon en luidspreker. Verder gaat Remco in op het gebruik van de FreeDV software en zijn bevindingen daarbij. Onder het kopje “HAMnet ‘s Hertogenbosch” wordt een oproep gedaan aan de leden in die omgeving om mee te denken en mee te bouwen aan een centraal HAMnet knooppunt. Tenslotte twee tips voor het CTCSS gebruik, bij de Motorola MC2100 om op een slimme manier gebruik te maken van de geheugenkanalen en bij de Kenwood TH-F7E de correcte manier van instellen.

Bij ATV wordt uitgebreid aandacht besteed aan het activiteitenweekend en de decembercontest. Zo is er een uitgebreid verslag van de groep PE1EZU uit Breukelen over de decembercontest met smakelijke foto’s. Verder de ATV-bekeruitslag. In de jaren 70 kon je rijdend over de snelweg bij Bussum een hoog gebuw zien staan waarop een paar enorme schotels geplaatst waren. Hiermee werden in die tijd de buitenlandse TV stations ontvangen: Antwerpen en de drie Duitse netten. Omdat het AM signalen betreft waren die grote schotels nodig om een fatsoenlijke ruisvrije ontvangst te hebben.

Onder Zellfbouw een uitgebreid artikel over antenne-elementhouders uit de 3D-printer. Exemplaren van Hans PE1CKK waren te zien op de VERON DvdRA.  Dit was voor Chris, PA3CRX aanleiding om zelf ook wat te experimenteren met het programma Tinkercad en heeft een andere elementhouder te ontwerpen. Van beide ontwerpen zijn de 3D print bestanden hier te downloaden. Een filmpje van het 3D printen van het onderdeeltje van PA3CRX is hier te zien.

Verder een manier om aan goedkope ruisbronnen te komen, via eBay en hoe je die kunt gebruiken.

Renny, PE1ASH geeft tips hoe je FETs uit oude LNB’s kunt desolderen. Renny maakt hierbij gebruik van een stukje binnenisolatie van coax, dat dan wel van massief polyethyleen moet zijn.

Bij Nieuwe Apparatuur een correctie op de Tytera MD-390 DMR/FM portofoon: die beschikt in tegenstelling tot wat vorige maand bericht is niet over GPS. Verder een nieuwe duoband antenne van ANjo-Antennen, de LP145435SA, een lichte uitvoering speciaal bedoeld voor gebruik met portofoons voor het werken met satellieten. De antenne is voorzien van een enkele BNC-connector en heeft de mogelijkheid voor bevestiging op een fotostatief.

Bij Andere Tijdschriften aandacht voor FunkAmateur met de DV4mini, een mutimode hotspot voor 70cm, als USB stick uitgevoerd. Het vermogen is 12 mW, de ondersteunde modes zijn D-STAR, DMR, C4FM en APCO P25. Verder de bouwbeschrijving van een 18GHz prescaler op basis van een ADF41020 van Analog Devices. In RadCom kwamen we experimenten met goedkope 10GHz radardetectors tegen, verder een bijdrage over logaritmische vermogensdetector chips.

Tenslotte, weer  uit RadCom, een bijdrage van John PH3UNX over de door Stuart, G8CWY beschreven 23 cm eindtrap, die ook de voorkant van Electron siert. Deze eindtrap van 30W is opgebouwd rond een LDMOSFET type MRF21090 (in het artikel is onterecht MRF21030 genoemd, het schema en voorkant toont wel de juiste FET). Omdat de zelfinducties zijn uitgevoerd als printsporen is aandacht besteed aan de resultaten bij verschillende kwaliteiten FR4 printplaat.

Printlayout 23cm eindtrap, zie Electron feb 2016

Printlayout 23cm eindtrap, zie Electron feb 2016 (0,8 mm FR4)