Overzicht VHF en hoger rubriek Electron februari 2019

Bij Commissiezaken geeft Dick, PA4VHF aan dat hij door persoonlijke omstandigheden, waaronder tijdgebrek, niet kan blijven voldoen aan de verwachtingen die aan hem als voorzitter worden gesteld.
Er is dus een vacature voor de functie van voorzitter.

Bij Weak Signals veel over meteor scatter, met name over de Geminiden-meteorenregen van medio december. Kort hiervoor kwam een nieuwe versie van de WSJT-X suite beschikbaar, helaas niet compatibel met vorige versies, zodat een aantal verbindingen in MSK144 mislukten doordat een aantal stations de oude versie nog gebruikten. Er was nog veel activiteit in MSK144, terwijl de nieuwe mode FSK441 gemakkelijker en sneller werkt bij kortere reflecties. Verder is deze mode onafhankelijk van de software versie.

Bij andere tijdschriften de beschrijving van een zandloper antenne zoals die in QST van december is gepubliceerd. Dit is een VHF/UHF antenne die eenvoudig op te bouwen is en zijn naam aan zijn vorm dankt.  De antenne is horizontaal gepolariseerd en bestaat uit een draad die op een latwerk is gespannen en die in het midden zichzelf kruist. Het 50Ω voedingspunt zit in het midden van de onderste draad. De antenne biedt wat meer versterking (ongeveer 5dB) dan een enkele dipool. De antenne heeft een betrekkelijk geringe bandbreedte, ongeveer 2% van de resonantiefrequentie.
Er worden twee uitvoeringen beschreven waarbij de afmetingen van de diverse draadlengtes in tabelvorm zijn weergegeven. De antenne voor 2m is opgebouwd met soepel meeraderig snoer, de antenne voor 70cm is opgebouwd met blank koperdraad (installatiedraad).

 

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier. […]

Reacties zijn gesloten.