Overzicht VHF en hoger rubriek Electron juli 2019
Bij ATV heeft Renny PE1ASH de 76 GHz zender nu werkend, maar zonder ontvanger heb je daar niet veel aan. Nu moest er dus ook een ontvanger voor 76 GHz gebouwd worden. De ontvanger heeft, net zoals de zender, een subharmonische mixer met ook weer zo’n piepkleine diode.
Het kastje voor de ontvanger was a eerder gefreesd, dus was het een kwestie van de verdrievoudiger met de golfpijp er tegenaan te schroeven. De verdrievoudiger maakt van 13,5 Hz 37,5 GHz en de verdubbelaar maakt daar dan 75 GHz van. Het mensignaal van 1GHz gaat de achterzetontvanger in.
Nadat ook de SMA connector was gemonteerd en de print van voedingsspanningen was voorzien kon er getest worden. Maar er gebeurde helemaal niets. Bij de bouw had Renny de diode gemeten met een ohmmeter en toen was dat goed, maar nu mat hij een oneindig hoge weerstand. Wat bleek: de diode was weg, de lijm had losgelaten. Dus een nieuwe diode uit de voorraad gepakt en gemonteerd en u was er bij het testen meteen beeld en nog in kleur ook.
De volgend stap was een schoteltje te maken om verder te testen. Op de achterkant van de schotel werd een bevestigingsplaat gemonteerd voor de ontvanger. Tenslotte moest er een subreflector gefabriekt worden om de schotel te belichten. Renny gebruikte hiervoor eerst munten van twee eurocent maar nu heeft hij er een gedraaid van messing en die werkte meteen goed.
Met John PA7JB werd een afspraak gemaakt om samen te testen en er was meteen beeld. De frequenties waren nog niet helemaal correct maar wel binnen de band. Voorlopig laat Renny het even zo en gaat de zender de mast in op de elevator. Eerst maar eens een test op zichtafstand van d mast.
Bij Lex, PE1CVJ wordt met een zelfbouw 1m gaasschotel gewerkt. Zijn antennemast staat niet zo hoog en de resultaten zijn daardoor wat mager. Daarom besloot Renny, PE1ASH een grotere schotel voor Lex te bouwen. In overleg is besloten voor een 1,2m diameter schotel die ook eleverbaar is. Dit eleveren gaat met een actuator. Dit zijn in de handel verkrijgbare apparaten met een slag van 100mm, maar dat is voldoende voor een paar graden naar boven of beneden. De schotel is nog ter versteviging voorzien van een extra binnenring, zodat de baleinen niet alleen aan de buitenring vast zitten, maar ook aan de middenring. Achter op de schotel is nog een vierkant geschroefd van 50 bij 50mm hoeklijn. De schotel is voorzien van gegalvaniseerd staalgaas met een maaswijdte van 3mm. Tenslotte is de hele schotel zwart gespoten en was deze klaar voor montage. Er is een nieuwe belichter geplaatst en een kristalgestuurde LNB. Bij het testen zagen we dat IJsselstein weer digitaal te ontvangen is, testen met PA3CGG en PE1MPZ leverden ook aardige resultaten op over alle banden, dus er is duidelijk sprake van verbetering.
Bij Andere Tijdschriften een verhaal over de Moxy antenne uit QST mei 2019. Dit is een combinatie van Moxon en Yagi, vandaar de naam. Het resultaat is een zelfbouw 4 elements antenne voor 50MHz. Dave, K1BUK heeft de elementen voor de antenne berekend met behulp van de “optimizer” in 4NEC2. DE eisen waren maximale versterking, maximale V/A verhouding en minimale SWR bij 50,2 KHz. De antenne is opgebouwd met een glasvezel boom, de elementen zijn dunne aluminium buisjes die als een ‘trombone’ in elkaar schuiven. Dave heeft twee varianten uitgewerkt, die onderling niet zoveel verschillen. Dave heeft in de periode juni tot augustus vorig jaar 168 QSO’s gelogd in 34 staten en 96 locatorvlakken.