Overzicht VHF en hoger rubriek Electron maart 2017

Bij Commissiezaken zien we de aankondiging van de jaarlijkse VHF-en-hoger-dag 2017 , nu in Bunschoten-Spakenburg. Deze dag vindt plaats op 25 maart. Op het programma staat een viertal interessante lezingen, verder worden de diverse contestprijzen uitgereikt en zal er op het gebied van ATV het een en ander gedemonstreerd worden. VERON leden hebben gratis toegang, wie geen lid is moet (vooraf) een bijdrage betalen.

Bij Amateursatellieten aandacht voor 18 jaar SSTV, destijds voor het eerst vanuit de MIR. Nu vaak vanuit het ISS, maar zelfs via EME komen SSTV uitzendingen voor.
Er wordt tegenwoordig voor gezorgd dat een satelliet niet te lang in de ruimte verblijft en een van de manieren om een satelliet te laten dalen is door hem een lage draad te laten meeslepen. In Japan wordt daartoe getest met de STARS-C satelliet, een CubeSat die in twee delen gesplitst is met een lange draad ertussen.
Verder zijn er vanuit het ISS weer een aantal satellieten uitgezet en die worden beknopt beschreven in het overzicht.
Behalve satellieten worden ook regelmatig met gas gevulde ballonnen opgelaten, vooral in Engeland gebeurt dit regelmatig. De ballon stijgt tot zo’n 10 à 12 km, de levensduur is zeer wisselend.

Bij ATV een dag uit het leven van Renny, PE1ASH en dat was niet zomaar een dag! Er waren die dag (19 januari) bijzondere condities, Renny zag dat PE1IDY uit Drachten goed over de ATV omzetter in Hilversum door kwam. Rechtstreekse ontvangst lukte eerst niet maar later wel. De condities deden zich voor op verschillende banden en hebben de hele dag aangehouden.

Bij Nieuwe Apparatuur een beschrijving van een langere antenne voor de portofoon, de Nagoya NA-77 van 40 cm lengte. Chris, PA3CRX heeft daar wat mee geëxperimenteerd nadat hij de plastic kraag wat had bijgewerkt met een stanleymes omdat de SMA connector wat te diep lag. De langere antenne deed het wat beter dan de oorspronkelijk meegeleverde antenne, maar erg overtuigend was het niet. Om de SWR nog wat te verbeteren heeft Chris de antenne nog iets verlengd.
De firma Wimo levert de DF6SJ antenne, een slanke 2m antenne met horizontale polarisatie en –volgens de leverancier- grote versterking. De antenne lijkt op twee op elkaar geplaatste quad-loops waardoor deze antenne twee meter hoog is. Net als bij een dipool is de antenne richtingsgevoelig naar twee kanten. De versterking ontstaat door het bundelen van het signaal in het verticale vlak.

Bij Andere tijdschriften uit Radcom een verhaal over de discone antenne. Oorspronkelijk een antenne dia was opgebouwd uit een metalen schijf en een metalen kegel, kennen we nu vooral de uitvoering met staven. De antenne is verticaal gepolariseerd en zeer breedbandig, met een frequentieverhouding van 1 op 10.Het stralingsdiagram blijkt echter frequentieafhankelijk te zijn.

In FunkAmateur staat de openSpot beschreven, een multimode hotspot voor diverse vormen van Digital Voice. Met deze compacte hotspot kan een koppeling gemaakt worden tussen bijv. een DMR portofoon en Internet om op die manier wereldwijd de gewenste reflector te bereiken. Het voordeel is dat er geen aansluiting met een computer nodig is, met een netwerkkabel kan direct een aansluiting met het netwerk gemaakt worden. De openSpot gedraagt zich als een privé repeater met Internet gateway. Momenteel ondersteunt deze openSpot de modes D-STAR, DMR en C4FM System Fusion. Ook cross-mode verbindingen tussen DMR enC4FM worden ondersteund.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie