Overzicht VHF en hoger rubriek Electron mei 2017

Bij Commissiezaken raadt Chris, PA3CRX ons aan niet te wachten tot er een contest begint! Op de microgolfbanden wordt vaak met portabele apparatuur gewerkt die dan wordt opgegraven, maar juist buiten de contesten is er meer rust en ruimte voor experimenten. Verder aandacht voor de nieuwe “Gedragslijn Vergunningen Radiozendamateurs” die door Agentschap Telecom is gepubliceerd. In dit document komen een aantal zaken aan de orde, waaronder relaisstations, bakens, mogelijkheden voor een hoger zendvermogen voor F-amateurs.

John PH3UNX blikt terug op de zeer geslaagde VHF-en-hoger dag in Bunschoten-Spakenburg. De ontvangst met koffie en cake werd zeer gewaardeerd, vooral door de pechvogels die in een flinke file terecht waren gekomen wegens wegwerkzaamheden. De eerste lezing “Grootsignaalgedrag” werd door Rene PE1CMO gegeven. Hier werd een kijkje in de keuken gegeven bij het ontwikkelen van UHF zenders en ontvangers voor professionele toepassingen. Vervolgens reikt Gert PG5D de contestprijzen uit aan de winnaars in de diverse categorieën. Geen bekers meer, maar certificaten, voorzien van naam en call en een overzichtskaatje van de gewerkte stations. Hierna was het tijd voor de goed verzorgde lunch die zowel binnen als buiten kon worden genuttigd. Na de lunch vertelde Alex PA2CV op boeiende en humoristische wijze over de voorbereidingen en de ervaringen bij de 2m contest vanaf Trintelhaven, een afgelegen locatie langs de dijk van Lelystad naar Enkhuizen. De derde lezing werd verzorgd door Lex, PE1CVJ die beschreef hoe hij op basis van de Raspberry Pi een systeem heeft gebouwd waarmee een aantal transceivers, die in een mast geplaatst zijn, vanaf de grond kunnen worden gecontroleerd op SWR, stroomopname en temperatuur. De Raspberry Pi verzamelt al deze gegevens en laat deze op afstand via een LAN verbinding uitlezen in een Dashboard omgeving. Tenslotte sloot Gert PG5D de dag af met een lezing over de geschiedenis van Software Defined Radio en ging Gert ook in op de ontwikkelingen binnen de GNU Radio.

Bij Frequentiemanagement gaat John PH3UNX nog wat verder in op de al eerder genoemde Gedragslijn van het AT. Zo noemt John het loslaten van de frequentieshift, kleinere geografische afstanden tussen repeaters, het vrijgeven van de repeatermodulatie (analoog of digitaal).

Bij Amateursatellieten wordt gemeld dat de Fox-1C en Fox-1D satellieten gelanceerd zullen worden tijdens een andere missie dan de oorspronkelijk geplande Sherpa missie, die vertraging heeft opgelopen. Beide satellieten hebben een U/V relais aan boord (70 cm uplink en 2m downlink) en daarnaast een experimenteel relais van 23cm naar 2m. Vanuit het ISS worden regelmatig schoolverbindingen verzorgd. Ook Nederlandse scholen kunnen zo’n verbinding aanvragen. Tjeerd, PA3GNZ legt uit hoe hij telemetrie ontvangt van de FUNcube satellieten. Hij is begonnen met het ontvangen van FUNcube-1 via een binnenshuis opgesteld kruisdipool. De telemetrie wordt gedecodeerd door het dashboard, dit is te downloaden van de funcube warehouse site en dit dashboard zorgt automatisch voor het doorsturen van de gegevens. Vorig jaar heeft Tjeerd een opstelling gemaakt waarmee hij zijn eigen signaal via de transponder kan horen. Met een 70 cm yagi en een 2m Moxon beam op het balkon kon Tjeerd zijn CW signaal ontvangen. De audio van de set gaat naar de line-in van de PC, het programma SatPC32 zorgt voor het bijregelen van de frequentie van de set in verband met de dopplerverschuiving. Tjeerd heeft inmiddels zijn mogelijkheden uitgebreid met ontvangst van de FUNcube‑2 en de FUNcube‑5 (Nayif‑1).

 

Het Indiase ruimteagentschap heeft op 15 januari een raket gelanceerd met maar liefst 103 satellieten, een nieuw record. Een daarvan is de Nayif-1, deze bevat een AMSAT-N/UK transponder gebaseerd op het FUNcube-1 ontwerp. Deze satelliet heeft een actief standregelsysteem waardoor deze bijna niet tuimelt. Het Oscarnummer voor deze satelliet is Emirati Oscar 88, oftewel EO-88. Dank zij Nico PA0DLO is er duidelijkheid welke Keplerset bij deze satelliet hoort.

Bij Weak Signals een bijdrage van Frank, PA2M over het baken PI7SIX. Dit baken heeft hij na een stilte van bijna 10 jaar weer nieuw leven ingeblazen. Een belangrijke stimulans kwam van John, PE1GHG die kon zorgen voor een plaats op het EMC in Rotterdam, waar al meer bakens en repeaters actief zijn en waar John, PE1GHG al een aantal keren in Electron over heeft bericht. Nadat de aanvraag gehonoreerd was kon met de bouw begonnen worden. De oscillator is opgebouwd met een Si570die de toegewezen frequentie 50,425 MHz opwekt. Daarna komen een stuurtrap en een eindtrap. De besturing is uitgevoerd met een Arduino processor, dat was ook een leerzaam traject voor Frank. De software is daarna nog uitgebreid met een SWR beveiliging. Zodra de SWR boven de 1 op 2 komt wordt naar een laag vermogen teruggeschakeld. Als antenne is een kruisdipool toegepast. Op 4 mei 2016 is het baken aangezet, na een klein software hikje wat snel verholpen is zijn er nu al zo’n 150 DX meldingen ontvangen.
Bij Quality modes een bijdrage van Wil, PA0WBS met deel 2 over PI4EMC, de Rotterdamse bakens en repeaters. Hier gaat Wil in op de antennes en de overige apparatuur die PI4EMC draaiende houden. Op het dak, op 106 m boven zeeniveau, zijn de antennes over twee bestaande masten verdeeld. Voor de meeste repeater antennes zijn in de handel verkrijgbare exemplaren toegepast, waarbij de 2m antenne met zijn 6m lengte er letterlijk uit steekt. Deze gaf in maart 2015 de geest maar kon gerepareerd worden. Voor de bakens zijn andere antennes gebruikt, een kruisdipool voor 6m, voor 13 cm en hoger zijn slotted waveguide antennes gebruikt.

Bij ATV aandacht voor de maartcontest. De condities waren zowaar eens iets boven normaal. De meeste lokale verbindingen werden in het begin van de contest gemaakt en werd er ’s avonds verder gekeken. Het lukte Renny nog wel verbindingen met Limburg en Brabant te maken, een paar met Friesland, maar dat was het wel. Op zondag nog een paar die zaterdag niet lukten. Chris, PA3CRX was samen met Peter, PA3CWS naar de Loosdrecht afgereisd en zij hadden de antennes langs de waterkant opgesteld. Niet alles is gelukt, 6 cm ging beter dan 1,2 cm. Er zijn 22 logs ontvangen waarvan er twee stations portabel waren. De deelnemende stations waren verspreid  over het hele land wat op een kaartje goed in beeld komt. De 70 cm band was veel in trek, maar ook de banden boven de 13 cm band genoten grote belangstelling en meer deelnemers.

Bij nieuwe apparatuur de DF202 2m SDR transceiver speciaal bedoeld voor gebruik met transverters voor hogere frequenties. Het uitgangsvermoge is daarom laag gehouden (50mW) om zo de mixer van een transverter rechtstreeks aan te kunnen sturen. Aan de achterkant van de DF202 zijn maar liefst drie transverters aan te sluiten en is ook een stabiel 10 MHz signaal beschikbaar om de transverter te locken.

Daiwa heeft een nieuwe serie CN-901 SWR en vermogensmeters op de markt gebracht. Voor het gebied tot 200 MHz zijn er vermogensmeters van 1,5 kW tot zelfs 3kW beschikbaar. Voor het gebied boven 200 MHz heeft Daiwa ook meters beschikbaar maar die kunnen niet zoveel vermogen aan. De meters kunnen naar keuze met  SO239 connectors of N-connectors uitgerust zijn.

QYT heeft model KT-8900D als opvolger van de KT-8900 uitgebracht, een zeer compacte 2m en 70cm transceiver. Er kunnen maximaal 4 frequenties gelijktijdig beluisterd worden. Het uitgangsvermogen is vergoot to 25 W VHF en 20 W UHF. De gebruikelijke zend-ontvangbereiken zijn uitgebreid met extra ontvangbereiken van 220 tot 260 MHz en van 350 tot 390 MHz. Ook is er een ingebouwde FM radio. Verder natuurlijk de gebruikelijke geheugenkanalen, CTCSS enz.

Nu ook te beluisteren!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie