Overzicht VHF en hoger rubriek Electron november 2020

De rubriek begint met twee voorstellen betreffende ATV contesten waarover de commissie graag de mening wil peilen. Het eerste voorstel betreft het uitbreiden van de ATV contest met de VHF banden 2m en 6m, het tweede voorstel is het opdelen van de ATV bekercompetitie in twee secties.

Bij ATV lezen we een uitvoerig verslag van het RB (Reduced Bandwith) DATV op 2m experiment . Dit is een groot succes geweest. Zo’n 30 stations hebben een DATV station opgebouwd en waren daarmee QRV. Sommigen alleen voor ontvangst, anderen voor zenden en ontvangen. In het verslag een samenvatting van de vele enthousiaste reacties van de deelnemers, die een verscheidenheid aan apparatuur hadden ingezet. Het experiment heeft ook internationaal de aandacht getrokken, zowel i Engeland waar in het BATC magazine een artikel is verschenen als in Amerika, waar in het magazine van de Boulder ATV club ook een artikel heeft gestaan, ook te lezen op Internet.

Verderop een uitgebreid verslag van de ATV september contest. Dit was weer een s een contest met goede condities en goede weersomstandigheden. Dat is wel eens anders geweest!  Als extra draaide de grote schotel in Dwingeloo een aantal uurtjes mee, maar alleen om te kijken. Dat kijken kon op drie banden: 70, 23 en 13cm. Een praktisch nadeel is dat de schotel niet even snel naar een station gedraaid kan worden, dus de stations werden  in volgorde van richting gewerkt. Er zijn ook twee stations met DATV in Engeland gezien, een forse afstand.
Verder was er ook nog een vliegend station in de lucht: Rob PE1ITR zat bij Hans PE1CKK in het vliegtuig. Er zijn verschillende twee-weg verbindingen op 23 en 13cm gemaakt. De apparatuur was opgesteld op de achterbank van het vliegtuig en vanzelfsprekend stevig vastgesjord. Rob PE1ITR heeft van die activiteit een uitgebreid en zeer leesbaar verslag gemaakt.
Maar er waren natuurlijk voornamelijk vaste stations en een rover station actief.  Zo heeft Renny, PE1ASH  zijn ontvanger voor 47 GHz verbeterd en uitgebreid met een aparte LNA en achterzet ontvanger.  Het geheel kan op een statief worden geplaatst en op 12V worden aangesloten.  Een 76 GHz schotel daar weer bovenop die dan op de achterzet wordt aangesloten. Met een schakelaar wordt van 47 naar 76 GHz omgeschakeld.
Peter, PA1RHQ kon zijn ongetuide mast dit keer uitschuiven omdat het nauwelijks waaide. Zijn terugmeld potmeter in de rotor deed het niet meer, dus werd die “gefaked” zodat de rotor toch kon draaien. In het donker met een lampje de antenne richting bepalen is ook niet alles, maar toch heeft Peter het naar zijn zin gehad.
Rob, PA0RWE kan nu op zes banden uitkomen. De antenne is op een mastje gemonteerd en dat kan Rob door het dakraam naar buiten steken.
Jaap PA0T heeft wat minder verbindingen kunnen maken omdat hij ook bij Camras actief was. Maar hij heeft wel een mooie afstand met PA3DLJ op 70 en 23cm gehaald: 250km!
Lex PE1CVJ had problemen met zijn 13cm transceiver en heeft eigenlijk alleen succes gehad als rover station op de ringdijk bij Uithoorn met 47 en 76 GHz.
Jan, PA3FBX plaatste op de website van de Dwingeloo Telescoop een verslag van de activiteit tijdens de contest en dat verslag is ook opgenomen in de rubriek.
Verderop staat de uitslag van de contest; er zijn 31 logs ontvangen van 30 deelnemende stations. Dit keer had Renny, PE1ASH de meeste bekerpunten, gevolgd door Richard, PA3CGG en Jack , PA0BOJ. De volledige uitslag staat op de website.

De week na de contest hadden we de ballonvossenjacht en Renny, PE1ASH en Lex, PE1CVJ hebben vanuit huis de ballon gevolgd. Dat ging goed maar hun antennes waren niet erg eleveerbaar en toen de ballon te hoog kwam ging het beeld verloren. Pas nadat de ballon geknapt was en een flink stuk gedaald was kwam de ballon weer in beeld en hadden beide stations weer beeld van de ballon tot vlak voor de landing.

Tenslotte bij Andere Bladen een review van de DUOSAT draagbare satelliet antenne, overgenomen uit QST van september. De DUOSAT combineert 70cm en 2m band loop fed yagi antennes op een gezamenlijke boom. De stralers zijn rechthoekige loops waarbij de uiteinden door een soort trombone sectie verbonden worden. Deze secties kunnen in- en uitgeschoven worden om de beste SWR te verkrijgen en worden vastgezet met slangenklemmen. De stralers hebben separate voedingskabels met PL-259 connectoren. De antenne werkt prima, maar je zet hem niet snel in elkaar. Deze antennes worden gemaakt door EAntenna, ze worden geleverd via Wimo Duitsland die deze fabrikant heeft ingelijfd.