Overzicht VHF en hoger rubriek Electron september 2015

Naast commissiezaken waaronder de internetconsultatie (13 cm band) een verslag van de velddagcontest door Wijnand Mijnders PA3HFJ die daar in “holiday style” aan mee heeft gedaan.

Een aansporing om eens mee te doen met de 144 MHz contest in september, met wat tips over de manier van werken.

De resultaten van de IARU ATV contest in juni. In totaal deden 88 deelnemers mee en stuurden er 47 hun log in. De deelnemers waren afkomstig uit Nederland, Engeland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

Bertus PE1KEH bespreekt het regio certificaat in zijn vierde en laatste bijdrage over certificaten.

Eddie Cretier PA0EHC, heeft een verslag gemaakt van zijn bezoek aan de HamRadio.

Het tweede deel van Remco PE1PIP over de digitale mode DMR. Nu komen begrippen als signalering en headers, identificatienummers en services ter sprake. Tenslotte wordt wat meer ingegaan op het gebruik.

Dennis PA4DEN, geeft een overzicht van het Coversity systeem wat in het noorden van het land draait. Het systeem bestaat uit een aantal onderling via Internet gekoppelde repeaters die allemaal op dezelfde frequentie uitluisteren en bij ontvangst van een signaal wordt bepaald welke repeater de beste ontvangst heeft. Dat signaal wordt dan weer uitgezonden door alle repeaters. Er is zelfs een viewer beschikbaar waarmee je kunt zien welke repeaters actief zijn en waarbij je kunt meeluisteren.

Johan Minnema PF7M geeft een uitgebreid bandoverzicht over de periode mei t/m juli voor de 50 MHz band.

In de bijdrage over amateur satellieten verhaalt Bertus PE1KEH over het satellietcolloquium dat gehouden is in Guildford (UK). De status van diverse satellietprojecten wordt toegelicht.

Chris PA3CRX heeft een uitgebreid artikel vertaald dat Daniel Cussen EI9FHB heeft geschreven voor de rubriek. Het gaat over de voor- en nadelen van een X-Y systeem en ervaringen met de SPX X-Y rotor van de Poolse firma SPID. Hiermee kunnen satellieten snel gevolgd worden, ook als ze bijna verticaal over komen. Dit is juist bij klassieke azimut-elevatiesystemen een probleem.

Renny PE1ASH beschrijft een eenvoudige QRP ATV zender en een goedkope 6 cm zendontvanger. Er wordt opgeroepen mee te doen met de volgende ATV contest die het tweede weekend van september zal worden gehouden. Verder heeft Renny de eerder in deze rubriek beschreven 300W 2m eindtrap gebouwd en vertelt hij over zijn ervaringen.

Reni PA3BOE verhaalt over zijn eenvoudige 6 meter station, waarmee hij menig station heeft gewerkt.

Bij het zelf bouwen van antennes heeft Stan PA8C zijn ervaringen gedeeld over de bouw van een kleine yagi voor de 23 cm band.

‘Ruisgetal meten’ betreft een bijdrage van Chris PA3CRX ter inleiding van een artikel van Bas PH0BAS die de bouw van een Canfi (Cheap automatic noise indicator) beschrijft.

Bij nieuwe apparatuur worden de Alinco 2m mobielset DR-B185HT en de Tytera DMR MD-380 portofoon onder de aandacht gebracht.

‘Andere tijdschriften’ behandelt Funkamateur met een zelfbouw transverter, testrapport van de FT-911 en een 23 cm paraboolantenne voor ontvangst van EME signalen. QST gaat in op diverse microgolf testapparatuur.

 

 

1 antwoord
 1. Theo PA1TK
  Theo PA1TK zegt:

  De 144 MHz September contest.

  In de September Electron rubriek VHF en hoger pagina 379 wordt onder Log inzenden septembercontest incorrecte informatie gegeven:

  De juiste info is:

  5.3.10 Entries
  The entries must be set out in digital/electronic form fulfilling the requirements under rule 5.3.13. Logs
  must be sent to the national VHF Manager or the national Contest Committee and/or the IARU Contest
  robot not later than the second Monday following the contest weekend. Late entries will not be accepted.
  The submission of the logs implies that the entrant accepts the contest rules.

  Hiernaast moet de national VHF manager (PG5D) uiterlijk zijn gecontroleerde logs 7de zondag na de contest indienen bij de de IARU VHF contestmanager DL5NAH
  (zie VHF handboek V6-14: 5.2.Cen 5.4)

  Het is dus verstandig om uiterlijk zondag 13 september je log zowel op de IARU robot http://iaru.oevsv.at/v_upld/prg_list.php?start=1&back=back als op de VERON VHF contestrobot http://vhf-uhf.veron.nl/contesten/contestrobot/ in te dienen. Versturen per mail naar http://vhf-contest@veron.nl mag natuurlijk ook….
  Vy 73,
  Theo PA1TK

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie