Overzicht VHF-en-hoger rubriek Electron september 2017

Bij Commissiezaken aandacht voor de IARU bijeenkomst in Landshut, die in september plaatsvindt.

In Friedrichshafen is een lezing gehouden over ATV die hier nogmaals is te zien.

Ten aanzien van de organisatie die zich bezig houdt met verbindingen met het International Space Station (ARISS) heeft de VERON Bertus PE1KEH voorgedragen om zijn zittingstermijn in het bestuur te verlengen.

De maandelijkse Activiteitenkalender bevat uiteraard weer de activiteiten zoals de specifieke- en maandelijkse contesten. Al doe je niet fanatiek mee: altijd leuk om de apparatuur eens uit te testen omdat er dan zeker activiteit is.

Frequentiemanagement verhaalt over de ‘Gedragslijn vergunningen radiozendamateurs’ die sinds 1 april 2017 van kracht is. Die gedragslijn wordt immers binnenkort geëvalueerd. Naast bakens aandacht in de bijdrage voor relaisstation en dan met name de (opvallende) manier waarop een relaisstation de identificatie geregeld moet hebben.

Bij Amateursatellieten aandacht voor een nieuwe 3-unit cubesat met een FM relais met een uplink in de 2 mtr. band en een downlink in de 70 cm band. Een website wordt belicht waar een uitgebreide hoeveelheid audio-opnames uit de ruimte te beluisteren zijn, die gerelateerd zijn aan amateurgebruik. Een nieuw experiment is satelliet Mayak, die uitgeklapt dermate groot is dat zonreflecties op aarde goed zichtbaar zullen zijn, zelfs overdag. Wil je zelf een kijkje nemen in ISS kan dat tegenwoordig via Google streetview. De subrubriek sluit af met weblinken om de status van de amateur satellieten te kunnen zien.

Bij Weak Signals aandacht voor de bijdragen van PA3DZL over regenscatter en EME en van Jan PE9GG over Sporadisch E. De resultaten zijn op deze webpagina gepresenteerd.

Aurora, het Noorderlicht kan gebruikt worden om signalen tegen te reflecteren en zo verbindingen te kunnen maken over grote afstanden. Wat het is, wanneer het voorkomt en hoe daar in de praktijk gebruikt gemaakt kan worden wordt beschreven in een bijdrage van Jacques ON4AVJ.

Bij ATV een toelichting op gebruik van het contestlog bij verbindingen op 47 GHz. Tevens over de succesvolle IARU ATV contest waar de eerste prijs naar Francesco IK3HHG ging.

Nummer twee was Richard PA3CGG en drie de BIGgen PE1EZU. Deze activiteit geniet steeds meer belangstelling nu steeds meer deelnemers in de gaten krijgen dat het geen Olympische sport is maar gewoon leuk is om mee te doen.

Na de 47 GHz perikelen die in de eerdere Electrons zijn vermeld deze keer de experimenten rond basistations voor deze band. Uitrichtvoorzieningen, waterbestendigheid, praktische experimenten komen ruimschoots aan bod en zijn voorzien van fraaie foto’s.

Hoewel het 47 GHz station feitelijk ook zelfbouw is gaat de subrubriek ‘Zelfbouw’ over knutsels van Eddy PA0EHC, zoals een eindtrap voor de 23 cm FM transceiver (ontwerp PE1JPD) die hij gebouwd heeft. Tevens een eenvoudig te bouwen verticaal gepolariseerde rondstraler voor de 70 cm band met 7 dB gain.

De 12 pagina’s beslaande rubriek sluit met ‘Andere tijdschriften’. Uit QST diverse zelfbouw transverters voor microgolfbanden, waarbij het uitgangspunt was dat de kosten onder de honderd dollar zouden blijven. Uit Funkamateur de theoretische en praktische beschrijving van een diplexer voor 50/70 MHz of 70/144 MHz. Eveneens uit Funkamateur een onconventionele, opvouwbare Zigzag antenne. Deze is zo in een portabele mast omhoog te hijsen maar is natuurlijk ook geschikt om vast in de mast te monteren. Naast theorie ook praktische montagetips. Om er zelf mee te spelen zijn hieronder MMANA-GAL bestanden beschikbaar (met dank aan Ruud PF1F).

4 Ellements Zigzag
4 Ellements Zigzag
4-ellements-Zigzag.maa
467.0 B
450 Downloads
Details
5 Ellements Zigzag
5 Ellements Zigzag
5-ellements-Zigzag.maa
525.0 B
543 Downloads
Details
1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie