VHF Handboek versie 9.00

Er is een nieuwe versie van het IARU Region 1 VHF Handboek uit. Het handboek bevat veel nuttige informatie voor de zendamateur die op de VHF en hoger banden actief is.

Onderwerpen die worden beschreven zijn:

  • IARU-R1 VHF& up Organisation
  • Bandplanning
  • Contesting
  • Technical and operational references

Ook de wijzigingen die op de IARU R1 conferentie in oktober zijn afgesproken zijn verwerkt in deze laatste versie.

U kunt het handboek rechtstreeks downloaden van de IARU R1 website:
https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2020/12/VHF_Handbook_V9.00.pdf

Overzicht VHF en hoger rubriek Electron december 2020

Bij Commissiezaken schrijft onze voorzitter Rob PE1ITR dat de IARU Region 1 conferentie inmiddels achter de rug is. Rob roept ons nogmaals op om toch zoveel mogelijk actief te zijn op onze VHF banden om te laten zien dat we ons spectrum gebruiken.
Verder de introductie van Harry Keizer, PE1CHQ als Weak Signal manager binnen de commissie. Harry heeft een technische achtergrond als test-engineer op het gebied van micro-elektronica en HF techniek. Ook is hij vanaf het behalen van de licentie al geïnteresseerd in VHF/UHF/SHF vanwege de technische uitdagingen. Harry heeft een 4,5m schotel  thuis en is mede-operator bij de grote Dwingeloo schotel.

Hierna een bijdrage van Rob PE1ITR over vliegtuigscatter, meestal bekend als AS (Airplane Scatter) .
Rob gaat eerst in op het mechanisme van AS en op de bijzondere manier van werken, waar je een signaal plotseling ziet “opduiken” bij een reflectie tegen een vliegtuig. ‘Reflecties zijn van korte duur, zo’n 20 tot 60 sec, dus je moet je verbindingen snel en effectief maken. Er is tegenwoordig software beschikbaar waarmee je het tijdstip en de richting van een reflectie kunt bepalen. Rob gebruikt zelf twee programma’s: Airscout en Tucnak. Je kunt wat ervaring opdoen met deze AS software door naar bakenzenders te luisteren.  Rob gaat wat dieper in op de manier waarop je een AS verbinding kunt maken en geeft wat voorbeelden van het verloop van een AS QSO. Vaak wordt er een sked gemaakt met een station wat je wilt werken, via de KST-chat. Je kunt dan aangeven welk vliegtuig in aanmerking komt om te kunnen gebruiken als refector, bijv. een B737.

Renny PE1ASH vertelt over het ontwikkelen van een eindtrap voor 2m speciaal voor DATV experimenten, naar aanleiding van het succesvolle DATV experiment van september. In de praktijk leent niet iedere 2m eindtrap zich voor deze tak van sport. Daarom heeft Renny samen met Lex PE1CVJ een eindtrap gemaakt op basis van een Mitsubishi module die 60 W kan maken op 2m. Lex heeft de print gemaakt, compleet met laagdoorlaatfilter aan de uitgang. Het printontwerp is via Skype naar Renny gestuurd en die heeft een paar printjes geëtst. Verder zijn er een SMA connector aan de ingang en een N-connector aan de uitgang aangebracht. Inmiddels zijn er een aantal eindtrapjes in bedrijf. Met 35 mW sturing komt er al 45 W uit, bij een ruststroom van 8A bij 13V. Het rendement is dus niet zo geweldig, maar dat is bekend.  De print is op een koelblokje geplaatst en een blower baast tegen de koelribben, zodat de temperatuur onder controle blijft.

 

Uitslag Competitie wedstrijden 2020

In het eerste weekend van de maanden maart, mei, juli, september en oktober hebben stations op onze VHF, UHF en Microgolf banden gestreden om een plek binnen de competitie.
De resultaten van al deze 24 uurs SSB/CW radio wedstrijden is nu bekend en daarmee ook plaatsen binnen de competitie.

Hieronder een overzicht per sectie van de eerste drie plaatsen. De volledige uitslag staat in dit PDF document en is hier te downloaden. Ook staan op deze webpagina de uitslagen van elke wedstrijd apart.

Alle deelnemers bedankt voor het meedoen en insturen van het log. De felicitaties gaan uit naar de winnaars.

De prijsuitreiking is gepland tijdens de VHF-dag. Echter we leven in onzekere tijden als het gaat om groepsbijeenkomsten dus we kijken het nog aan tot begin 2021. Anders gaan we de prijzen op een andere manier uitreiken.

In de VHF rubriek in Electron binnenkort een nadere analyse van deze wedstrijden.

Sectie A: 144 + 432MHz, Single Operator, > 100w output

 

Plaats Deelnemer
1 PA4VHF
2 PA0WMX
3 PA1TK

Sectie B: Alle banden, Multi operator

Plaats Deelnemer
1 PI4GN
2 PI4Z
3 PE1MMP

Sectie C: 144 + 432MHz, Single Operator, <= 100w output

Plaats Deelnemer
1 PE1EWR
2 PA0FEI
3 PE5HV

Sectie D: Microgolf, Single Operator

Plaats Deelnemer
1 PA0S
2 PA0WMX
3 PA4ZP

Sectie N: 144 + 432MHz, Single Operator, <= 25w

Plaats Deelnemer
1 PD4R
2 PD3LPA
3 PD1AHM

 

Eerdere berichten

Over de competitie radio wedstrijden verschenen eerder in 2020 deze berichten:

 

144 MHz Telegrafie contest op 7 en 8 november 2020

Op zaterdag 7 november 2020 wordt vanaf 14:00 UTC de VERON 144 MHz Telegrafie contest gehouden. Deze contest eindigt op zondag 8 november om 14:00 UTC.

Tegelijkertijd op hetzelfde tijdstip is ook de 48e ARI 144 MHz Marconi Memorial Contest. De contest is op 2m en alleen de mode telegrafie is toegestaan. Dus sluit uw seinsleutel en horizontaal gepolariseerde antenne aan op uw 2m transceiver.  Doe mee met een van leukste VHF contesten van het jaar. U bent bij deze uitgenodigd om mee te doen en uw log in te sturen.

Activiteit

Meerdere landen organiseren deze contest en dat staat garant voor een hoge activiteit. Om een idee te geven waar de meeste activiteit is, staat hieronder staat een kaart met daarop de positie van deelnemende stations in de afgelopen 2 jaar. Duidelijk te zien is dat ten zuid-oosten van ons land de meeste activiteit is te vinden.

144 MHz MMC Activiteit 2018 en 2019

144 MHz MMC Activiteit 2018 en 2019. Rode puntjes = positie stations. Gele lijnen = QSO’s

 

 

Verbinding en Log

Een verbinding is geldig wanneer beide roepnamen, rapport, een volgnummer te beginnen met 001 en de maidenhead locator zijn uitgewisseld. Het log kunt u na de contest inleveren bij de contestrobot. U gaat naar de contestrobot door op deze link te klikken. Het nederlandse reglement staat op deze pagina onder het kopje 24 uurs contesten.

De VERON VHF contestmanager stuurt alle ontvangen logs door naar de ARI. De ARI maakt de uitslag op voor geheel Region 1.  Er is een mooi certificaat voor deelnemende stations.