De IARU 2 meter contest vanuit Trintelhaven met PA1TK/P september 2016

Na mijn debacle in de 2m-september-contest vanuit Trintelhaven in 2015 zou en moest ik deze plek natuurlijk opnieuw activeren. In de 2 meter-contest van september 2016 zou het moeten gebeuren. Een beetje als revanche voor die eerdere mislukking maar vooral als een waardige afsluiting van mijn meer dan 40 jarige ‘carrière’ in portable contesten op VHF/UHF.
Eric PE1RLF, Alex PA2CV en ‘good old’ Kees PA5WT waren al snel gevonden als enthousiaste medestrijders. Met zijn vieren zouden we deze klus gaan klaren.

trintelhaven-2In juli begon ik met de verschillende voorbereidingen. Als eerste werd de toestemming bij de RWS aangevraagd en ook weer gekregen voor gebruik van deze toch wel heel speciale plek op de dijk Enkhuizen-Lelystad. Mijn contest-spullen voor 2 meter, die voor het laatst in 2012 voor LX/PA1TK/P gebruikt werden, moesten hier onder het stof vandaan worden gehaald.  Voor de antennes, voorversterkers, eindtrappen, schakel-unit, vele meters coax, masten, rotors en nog veel meer spullen moest worden gecontroleerd of ze na al die tijd nog wel werkten. Dat kostte mij dus aardig wat uurtjes uitzoek- en herstel-werk. Ik wilde weer een groot VHF-contest-station opzetten. Dus 4 antenne-masten met yagi’s voor 4 richtingen en voor ieder systeem afzonderlijk voldoende vermogen. Voor ontvangst is elk systeem apart te selecteren of alles gelijktijdig. Hiervoor is door Ton PAoASH ( SK ) destijds een simpel te bedienen schakelsysteem ontworpen. Enigszins gemodificeerd gebruik ik dit nog steeds.  Om over de aanwezige bomen langs de dijk te kijken waren 3 masten nodig van 10 meter. Richting noord-oost keek uit over het water dus daarvoor zou 6 meter hoogte al voldoende zijn. Uit mijn inventarisatie bleek dat ik 2 eindversterkers en twee masten te kort kwam. Uit Hilversum kwam hulp voor de laatste eindversterkers.
Eric en Alex hadden een 13 meter hoge pomp-mast beschikbaar compleet met 2 yagi’s met 17 elementen. De Dares-groep Apeldoorn bleek bereid om hun 12 meter hoge pomp-mast voor ons station beschikbaar te stellen. Voor deze contest zo technisch alles compleet.

De opbouw op het grasveld aan de Trintelhaven begon de vrijdagochtend voor de contest. Eerst werd de tent die als shack dienst ging doen opgezet. Daarna stonden de twee pompmasten al snel fier overeind. Wat een imposant gezicht! Bij het opzetten van de derde mast ging het door wat miscommunicatie helaas compleet fout. Resultaat een kromme mast en beschadigde antennes.  Eric en Alex waren echter in staat om met hun handigheid en met behulp van de aanwezige aanhangwagen de verbogen  mastdelen weer netjes recht te maken. De mast kon dus gelukkig alsnog worden opgezet met daarin 2 x 9 elements yagi’s op 10 meter hoogte.

Na het aansluiten van de bekabeling was het ondertussen al weer 18:00 uur geworden en hadden we echt geen puf meer om nu nog verder wat op te zetten. In de avond konden we naar de diverse bakens luisteren en de conclusie trekken dat de ontvangst op onze stek echt heel goed was zonder ook maar enige QRM.  Op een ‘kale’ FT-847 maakten we ook nog een leuk qso met Raymond PE1GUR.

trintelhaven-1Zaterdagochtend werd nog een kleine mast van 7 meter hoog opgezet. In deze mast kwamen 2 stuks, door mij nieuw gemaakte, 9 elements YU7EF-antennes die vrij over het IJsselmeer keken.

trintelhaven4Alleen de apparatuur moest nu nog even worden aangesloten. Om 14:00 uur wilden we klaar zijn met alles zodat we rustig onder het genot van een kopje thee met een koekje op het begin van de wedstrijd konden gaan zitten wachten. Dat hadden we dus helaas verkeerd gedacht… Het liep natuurlijk totaal anders. Na al mijn ervaringen met portable-contesten in Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland had ik het kunnen verwachten. Breuken in splinternieuwe kabels, BNC-N adapters die spontaan uit elkaar vielen, een 12 volt relais dat niet meer wilde schakelen op 12 volt en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Uiteindelijk hadden we 10 minuten voor de contest uiteindelijk drie systemen compleet werkend. Hiermee konden we gelukkig prima de eerste uren mee beginnen.

Na al het voorbereidende werk zat ik wel behoorlijk stuk. Maar zoals Rames Shaffy jaren geleden al zei moest ik wel gewoon: “doorgaan”. Dat ons station goed werkte bleek wel uit het feit dat al na het eerste uur al 65 qso’s op de teller stonden. Dat ging dus echt fantastisch!  Hans PE1CKK en Remco PA3FYM kwamen even buurten en konden Eric en Alex direct helpen bij het het nazien van ons haperende 4de systeem. Rond 17:00 uur draaide eindelijk ons gehele station zoals vooraf de bedoeling was, “draadloos”???!!!

dsc_0215De condities op 2 meter tijdens deze contest waren vlak. Geen heel bijzondere verbindingen via tropo of zoals vooraf gehoopt via Aurora.  De eerste paar uur liep het echt geweldig met meer dan 60 QSO’s per uur. Later, zeker in de kleine uurtjes, moest je soms best lang roepen of zoeken tot er eindelijk weer een station in het log kon worden genoteerd. Na ettelijke keren cq roepen schrik je dan ineens wakker als je werd aangeroepen door b.v F6APE vanuit IN97 met een prima signaal ! Kees PA5WT activeerde ons station ook nog via wat cw. We waren dus in meerdere modes aanwezig. Via wat erg korte MS-bursts hadden we nog wel wat ‘halve QSO’s’ met o.a S51ZO en YU7LA maar helaas dus geen complete verbindingen.

Al met al een goed verlopen contest als heel mooie afronding voor mij van meer dan 40 jaar buitenshuis-contesten!

Mijn claim voor deze septemberwedstrijd is  602 QSO’s met ruim 220.000 km. Onze beste dx was OE1W in JN77TX met 893 km.
Mijn speciale dank aan Rijkswaterstaat- Midden Nederland voor de toestemming voor gebruik van deze plek aan de dijk. Hans PE1CKK, Remco PA3FYM en Ruud PE1BTV en DARES Apeldoorn bedankt voor het geleende materiaal en verdere ondersteuning.
Natuurlijk zou dit alles zeker ook niet zo fijn gelukt zijn zonder de geweldige steun en input van mijn co-operators Kees PA5WT, Eric PE1RLF en Alex PA2CV !

9 september 2016, Theo PA1TK