op 2 en 3 september van 14:00 tot 14:00 UTC de VERON/IARU Region 1 VHF contest op 2 meter

Dit is één van de grote activiteiten waaraan veel stations meedoen. Het speelt zich af in het SSB gedeelte van de band, rond 144,300 MHz, met horizontale polarisatie. Dat hoeft geen grote, draaibare hark te zijn, ook met een kleine antenne (dipool, HB9CV, vossenjacht yagi of iets anders in elkaar geknutseld) zijn flinke afstanden te overbruggen. Ook is geen groot vermogen nodig, met het kale vermogen uit de transverter of transceiver gaat het prima. Direct bij het begin kan het erg druk zijn waardoor met een minimaal station het misschien lastig is de aandacht te trekken. Als de activiteit wat langer draait en de sterkere stations elkaar hebben gewerkt zal je zien dat ze soms CQ roepen zonder dat er iemand terugkomt. Juist dan aanroepen want dan willen ze wat tijd stoppen om de verbinding te laten slagen.

Stuur je een log in kan dat bij de contestrobot op deze website, lees dan goed het reglement door (ook op deze website). Wil je alleen je station testen en stuur je geen log in is het niet zo ingewikkeld, aan het tegenstation het rapport, locator en volgnummer van de verbinding doorgeven.

Veel plezier en succes,

Chris PA3CRX

5 antwoorden
 1. Chris van den Berg
  Chris van den Berg zegt:

  Ja, dat kan. Je kunt een geschikte webSDR vinden op http://websdr.org/ waarbij je dan filtert op ‘2 mtr’. Omdat het een internationale activiteit betreft kunnen uiteraard ook buitenlandse webSDR’s worden beluisterd. Als de webSDR verticale polarisatie gebruikt gaat het natuurlijk veel minder goed dan wanneer je er één beluistert die horizontale polarisatie heeft. Gewoon proberen!

 2. Rob PE1ITR
  Rob PE1ITR zegt:

  Wij doen dit jaar mee met de contest vanaf Texel locatie JO23KE met de roepnaam PC5T. We gebruiken 3 antennesysteem. 3x11el K5GW richting Oost. 4x 9el Tonnas richting Zuid Oost en 3x9el OWA antenne voor de richting Zuid en zuid-west. Elke aanroep is welkom.

  Tot werkens in de contest

 3. Patrick PD3HF
  Patrick PD3HF zegt:

  Mja, zoals ik op jullie utube filmpje van 2016 al had gezegd, jullie horen mij niet met 5 Watt in een vertical maar ik jullie wel. Succes daarachter!

  73, Patrick PD3HF.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] 16.00 uur lokale tijd. In de nacht zal het rustig zijn, dus gewoon lekker slapen. Meer info: vhf-uhf.veron.nl. Vergeet niet je log in te sturen, ook al heb je maar een handvol verbindingen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie