Overzicht VHF en hoger rubriek Electron augustus 2018

Bij Commissiezaken vertelt Dick PA4VHF over een vervolg overleg met Agentschap Telecom over het gebruik van de 2300-2400 MHz band. Om efficiënter gebruik van deze band te bevorderen wordt gedacht aan het zgn. Licensed Shared Access, waarbij de primaire gebruikers voor een bepaalde periode een of meer kanalen kunnen reserveren. Voor de ze kanalen en deze periode geldt dan een zendbeperking in dat gebied.
In het kader van “Kennismaken met VHF en hoger” gaat Dick nu in op enkele andere digitale modes naast FT8, zoals JT6M/ISCAT, FSK441, MSK144, JT65A, JT65B. Bij al deze modes is het van groot belang dat de computerklok exact gelijk loopt. Daar zijn hulpprogramma’s voor beschikbaar. Tenslotte attendeert Dick op het correct instellen van audioniveau en PTT poorten en geeft hij nog een aantal praktische tips voor het werken met deze digitale modes via meteoorscatter.

Bij Amateursatellieten een bijdrage van Nico PA0DLO over de Chinese Longjiang-2 satelliet die gelanceerd is. Deze satelliet is in een elliptische baan om de maan gebracht. Het leuke is dat deze satelliet ook amateurradio apparatuur aan boord heeft, waarmee in de 70 cm band data wordt uitgezonden. Dit gebeurt via twee zenders, ieder met hun eigen kanaal en antenne. Verder beschikt de satelliet over een telemetrie zender op 2275 MHz die voortdurend ingeschakeld is en een op 88478 MHz die af en te wordt ingeschakeld. Door gebruik te maken van speciale software kunnen de signalen ook door “normale” stations worden gedecodeerd, zo kon EA4GPZ het JT4G signaal zelfs decoderen met een Arrow antenne en een FUNcube dongle. De satelliet heeft ook een camera aan boord en er zijn al foto’s ontvangen.

Bij ATV een uitgebreid verslag van de juni contest. Bij Renny, PE1ASH ging het in het begin van de contest niet zo goed op de hogere banden, maar later in de avond ging het beter en na middernacht ging het nog beter. Dit keer moest Renny de “BIGgen” (de groep rond PE1EZU) voor laten gaan.
Verder worden weer een aantal belevenissen van diverse stations verteld, en ook zijn twee “rover” stations actief geweest: Chris, PA3CRX en Frans, PC2F de laatste zelfs vanaf twee /P locaties.  Jack PA0BOJ kon pas later met de contest beginnen omdat hij eerst een verjaardag had. Harry PA1AS is daarentegen te vroeg gestopt, hij hoorde pas later dat hij mooie condities gemist had. Bij Evert PE1MPZ is de meeste stormschade hersteld, maar de rotor had nog kuren en de nieuwe schotel stond nog niet waterpas, maar toch waren de resultaten zeer bevredigend. Lex PE1CVJ heeft op 7 banden meegedaan en heeft daardoor toch veel punten kunnen vergaren ondanks een lage antennehoogte. Chris, PA3CRX had zaterdagavond Hans PAWYS op bezoek en moest zijn shack dus wat toegankelijk maken. Vreemd genoeg lukt een verbinding op 9 cm met PE1ASH dit keer alleen als éénwegverbinding, terwijl een paar weken eerder wel een tweewegverbinding gelukt was.  Op zondag was Chris op een uitkijkheuvel in de buurt van Hilversum neergestreken.
Peter PE1RHQ had bij de vorige contest erg veel defecten met de apparatuur meegemaakt en heeft tot een grondige renovatie besloten. Hij heeft nu alle elektronica in een kast gemonteerd en die kast is de vrijdag voor de contest nog achter de schotel gemonteerd. De nieuwe schotel doet het prima met afstanden boven de 100 km. Tjeerd PA3GNZ heeft, geïnspireerd door Chris PA3CRX voor het eerst meegedaan. Hij heeft een statief met 40 cm schotel opgesteld op de balustrade van de 4e verdieping.
Trevor, PA2TG had veel last van ongewenste extra antenne elementen. Dat waren vogels die een plekje op de boom tussen de yagi’s hadden gevonden. Om ze te verjagen heef Trevor een kunstmatige uil in de mast gezet en dat lijkt te helpen. Trevor is druk bezig met het bouwen van een nieuwe kast waar gecombineerde ATV apparatuur voor 6 banden in geplaatst moet gaan worden. Alles naar eigen ontwerp, de besturing wordt verzorgd door twee microprocessors uit de 68000 serie. Hiermee wil hij het aantal losse kasten sterk verminderen, want de shack begint aardig vol te raken, zoals op de foto te zien is.
Leon PE1OLR tenslotte stuurde een beschrijving van zijn eigenbouw 70 cm zender. Die is ingebouwd in een kastje van staalplaat, afkomstig uit een oude warmwaterboiler en dus zeer degelijk. Hij heeft nog een filter toegevoegd om een smaller ATV signaal van maximaal 1 MHz breed te produceren, waarmee dan de cijfers wat duidelijker overkomen in zwart-wit.

Bij de uitslag van de juni ATV contest staat een kaartje met de deelnemende stations, zoals die over het land verspreid waren. Verder zijn per band de drie best scorende stations vermeld en tenslotte de stand van de ATV competitie na twee contests, waarin PE1EZU (de BIGgen groep) bovenaan staat, vlak voor Renny PE1ASH.

Bij Andere tijdschriften een aantal beschrijvingen van portable antennes voor 6 m. Dit naar aanleiding van een vraag over draagbare 6m antennes die eenvoudig en snel op te bouwen zijn en ook weer snel afgebroken kunnen worden. Er komen een aantal varianten langs, zoals Moxon antennes, yagi antennes en een cubical quad antenne. Ook worden een paar links naar zelfbouw antennes vermeld.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier. […]

Reacties zijn gesloten.