Sporadic-E op 4 en 6 meter door PE1RQM, zelfs ontvangst van AM TV beelden

Op 29 mei ontving Tjalling PE1RQM signalen tussen 40 en 80 MHz. Dit bleken onverwachte signalen te zijn.

Tjalling: “Afgelopen zondag waren er sporadic-E condities. De PI2NOS dame riep dat ook af en toe tussen de uitzendingen door. Toen ik richting 6m band schoof met de RTL dongel en de SDR software, ontving ik allemaal wideband-FM signalen rond 60MHz. Eigenlijk ongeveer tussen 40 en 80MHz. Eerst dacht ik, dat dit broadcast FM signalen waren, want ik weet dat in sommige landen deze band al vanaf 70 MHz begint.

Maar de meeste signalen hadden geen piloottoon en waren dus mono. Ook RDS info ontbrak (SDR-console kan RDS decoderen). Toen zag ik dus ook dat de signalen doorliepen tot ca. 40 MHz en ook allemaal met verschillende inhoud. Veel spraak ook. Het duurde dan ook niet lang, dat ik me bedacht dat dit audiocarriers waren van TV zenders in de VHF band. In de spraak had ik inmiddels al “Ukraine” gehoord, dus het land was me inmiddels ook bekend. Overigens verwonderde ik mij wel, dat één carrier wel een stereo uitzending was (67.8 MHz)… Wie kan mij vertellen of er bij TV toch ook weleens een multiplex stereo systeem is gebruikt?

Dus toen heb ik snel TV-sharp gestart. En bingo! Ik kon duidelijk een TV signaal herkennen. Het ruiste wel sterk, maar in de bewegende beelden kon ik duidelijk mensen zien bewegen. Ik heb twee screenshots gemaakt van de interface en het beeldje. Daarop is ook de frequentie mooi te zien. Ook heb ik een paar audio-opnames geplaatst.

Later heb ik nog met de FT-897D en de V2000 een verbinding gemaakt met een Nederlander die in Polen. Dat was Frits SO8FH, die in Nederland de roepletters PA0F heeft. Later ontving ik hem ook nog op de 4m band met de RTL dongel, ondanks mijn V2000 daar niet voor gemaakt is”.

TV ontvangst door PE1RQM op 60 MHz      TV ontvangst door PE1RQM op 49 MHz

Heb je SDRsharp werkend met je dongel, is in plaats van SDRsharp het programma TVsharp te draaien. Geen moeilijke installatie, gewoon dubbelklikken op TVsharp.exe Download TVsharp bijvoorbeeld hier. Gebruik op eigen risico. (Ook voor AM ATV op 70 cm maar ook FM met flankdetectie op 23 cm).

3 antwoorden
 1. Rob PE1ITR
  Rob PE1ITR zegt:

  67.8 is waarschijnlijk een OIRT omroep FM zender geweest. Omdat je Ukraine noemt denk ik de zender L’viv / LFKRRT, Vysokyy zamok; dat is een 3kw zender op 67.820MHz. En het programma wordt in stereo uitgezonden.
  Die OIRT FM zenders zitten tussen 65.750 en 74MHz en kunnen de laatste weken goed ontvangen worden omdat we in het E-skip seizoen zitten.

 2. Rob PE1ITR
  Rob PE1ITR zegt:

  Ter aanvulling hieronder “oude” oost-europese TV frequenties in het vhf laag gedeelte. Links het beeldkanaal (AM restzijband) en rechts het geluidskanaal (FM). Veel van deze zenders worden/zijn uitgefaseerd, maar een groot aantal zijn nog actief.

  1 – 49,75 56,25
  2 – 59,25 65,75
  3 – 77,25 83,75
  4 – 85,25 91,75
  5 – 93,25 99,75

Reacties zijn gesloten.