Uitslag Digital Dutch Activity Contest van april en mei 2020

De Uitslag

De uitslag van de Digital Dutch Activity Contest (DDAC) is gepubliceerd. Deze kunt op deze webpagina vinden. In hetzelfde overzicht staat onderaan in de kolom van de DDAC het bijgewerkte competitieoverzicht.

Ik hierbij wil alle deelnemers bedanken voor het insturen van het log. Het wordt zeer op prijs gesteld. Iedereen gefeliciteerd met de behaalde resultaten. Bijzondere felicitaties aan de stations die de eerste plaats in een van de secties hebben bereikt.

Evaluatie Contest

Vrijwel alle verbindingen zijn in de mode FT8 gemaakt. Ik geef hierbij aan dat in de digitale contest alle digitale modi zijn toegestaan.

Het is goed te zien dat een groot aantal deelnemers hebben meegedaan. Dit is eigenlijk opmerkelijk voor een door-de-weekse activiteitscontest op de woensdagavond die 3 uur duurt. Dit toont aan dat de digitale modi populair zijn.

In de uitslagen is te zien dat een groot aantal (nederlandse) stations actief waren.  De activiteit op de band is duidelijk hoger en dat is een van de doelstellingen van een activiteitscontest.
Ook zijn er verbindingen gemaakt over mooie afstanden. In de mei 144 MHz contest waren er bv condities richting schotland. In de uitslag is dan ook regelmatig een GM station als best DX te zien.

Gedurende de contest was het druk op 144.174 en 432.174 MHz. Dat is enerzijds mooi, maar volgens de feedback van sommige deelnemers was het te druk omdat CQ roepende stations de ontvanger van andere dicht drukte. Daarom de volgende tips om onderlinge hinder te minimaliseren:

  • Roep CQ altijd in de 2e periode. FT8 heeft een 15 seconde sequence. De 1e periode loopt van 00:00 – 00:15, de 2e periode 00:15 – 00:30, de 1e periode 00:30 – 00:45, de 2e periode 00:45 – 00:00, enzovoorts.
  • Gebruik ook eens een alternatieve frequentie zoals 144.178 MHz. Dit is in het begin niet zo aantrekkelijk omdat niemand daarmee begint. Echter de activiteit spreiden over de band is wel een oplossing wanneer er veel drukte is op 1 “kanaal” is.

Op VHF bij CQ, Call 1st uit

Op VHF bij CQ, TX second aan

 

Controle logs

Na enkele aanpassingen is de contestrobot nu ook geschikt om de uitslag automatisch op te maken. In dit proces worden alle verbindingen in de logs met elkaar vergeleken. Het resultaat is dat een verbinding meetelt in de uitslag. Of het komt helaas ook voor dat een verbinding voor de uitslag niet meetelt.
Er zijn twee reden die eruit springen waarop een verbinding niet meetelt cq wordt afgekeurd voor de einduitslag. Na 4 contesten onstaat het volgende beeld:

  • 70x: Afgekeurd ivm uniek station. Een station dient in minimaal 2 logs voor te komen. Daarbij inbegrepen het tegenlog. (Artikel 9 DDAC Contestreglement) . Oplossing: Wanneer je een station werkt en je hebt het gevoel de enige te zijn, vraag dan of dit tegenstation ook zijn log instuurd. Of maak een andere deelnemer attent op dit station (via het dxcluster) zodat dit station ook door een andere deelnemer kan worden word gewerkt.
  • 21x: Er wordt door een deelnemer een verbinding geclaimed, maar in het log van het tegenstation komt de deelnemer niet voor.
  • 10x. Verkeerde locator.

Alle deelnemers ontvangen per email een errorlog. In dit errorlog staat de verbindingen die niet meetellen met de reden waarom.

Wanneer is de volgende DDAC?

De volgende DDAC is op woensdag 3 juni (144 MHz) en woensdag 10 juni ( 432 MHz).  De deelnemers ervaren het als een eenvoudige en laagdrempelige activiteitscontest.  Ook blijkt op 2m en 70cm meer mogelijk. Ook met een dipool antenne binnenshuis. De meeste stations gebruiken horizontaal gepolariseerde antennes.

Deelname is eenvoudig door het log te exporteren in ADIF formaat te te uploaden naar de contestrobot.