Overzicht VHF en hoger rubriek Electron april 2020

De rubriek opent met de beschrijving hoe je zelf een D-STAR hotspot kunt bouwen. Deze beschrijving vonden we in QST van februari. Een hotspot is in feite een miniatuur repeater bij je zelf in huis. Je koppelt je D-STAR portofoon of transceiver met de hotspot en de hotspot maakt op zijn beurt verbinding met Internet via je WiFi thuisnetwerk.
In vier stappen wordt beschreven hoe een en ander in zijn werk gaat.
Maar eerst moet je zorgen voor de hardware bestaande uit een  MMDVM (multimode digital voice hotspot modem), die weer wordt ingeprikt op een Raspberry Pi microcomputer.
In stap 1 plug je het modem in op je Rpi en download je het Pi-Star image naar een SD-card.
In stap 2 wordt verteld hoe je die Pi-Star software opstart en  hoe je de eigen PC tijdelijk met het Pi-Star netwerk verbindt. Daarna kun je de software configureren.
In stap 3 stel je de frequentie in waarmee je portofoon met de hotspot communiceert. Dat is meestal een UHF frequentie.
In stap 4 krijgen we te maken met het D-STAR configuratiescherm en het WiFi configuratiescherm. Het hele verhaal wordt toegelicht met diverse screenshots. Ook is aanvullende informatie te vinden op de bijbehorende QST-in-depth webpagina.

Hierna de beschrijving van de “Clear Outside” weer-app. Deze Britse app (clearoutside.com) helpt met name amateur astronomen optimaal te profiteren van heldere momenten als het bewolkt is. De weerinformatie wordt ieder uur bijgewerkt en is toegespitst op de lokale situatie. Ook voor antenneklusjes, velddagen e.d. kan dit een handige app zijn. Als toegift laat de app ook de overkomsten van het ISS zien.