zaterdag 29 en zondag 30 oktober houden radiozendamateurs van de Nederlandse Vereniging Radio Amateurs (NVRA) ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan Open Dagen

Tijdens deze dagen is er een doorlopende tentoonstelling van door leden zelf gebouwde apparatuur over de afgelopen twee jaar. De NVRA beschikt over de hoogste antennes van heel Noord-Holland. Deze staan op de hoogste verdieping van de communicatietoren in de Waarderpolder op 120 meter hoogte.

Hier staan ook een drietal op afstand bestuurbare stations welke radio- en televisie-verbindingen relayeren. In geval van calamiteiten en stroomuitval kunnen deze zenders ook op noodstroom overschakelen waardoor de radiozendamateurs van de NVRA altijd in staat blijven om verbindingen tot stand te brengen wanneer de communicatie van de hulpdiensten, zoals brandweer, ambulance en politie maar ook het mobiele telefoonverkeer (GSM) en het Internet het zouden laten afweten. Radiozendamateurs in Nederland deden dat al eens eerder tijdens de watersnoodramp in 1953.

Voor geïnteresseerden is er informatiemateriaal beschikbaar hoe men radiozendamateur kan worden. Bij voldoende belangstelling zullen cursusavonden worden georganiseerd.

Tijdens dit weekend zullen er wereldomvattende verbindingen worden gedemonstreerd op praktisch alle amateurbanden variërend van de korte golf tot de zeer hoge frequenties.

Verder worden er demonstraties gegeven betreffende:

 • meet- en regeltechniek aan onze vernieuwde meettafel;
 • noodcommunicatie (portofoons en relaiszenders maar ook draadloos e-mailen);
 • oude legervoertuigen uitgerust met oorspronkelijke surplus zendapparatuur;
 • op afstand bestuurbare modelboten.

In verband met het 30-jarig bestaan van de NVRA wordt door het Agentschap Telecom aan het verenigingsstation PI4HLM de bijzondere roepnamen PH30NVRA en PH30HLM verleend. Door met een van deze stations verbinding te maken kunnen punten worden verdiend voor een speciaal award, een soort diploma. Het verenigingsstation zal een jaar lang onder deze roepnamen uitkomen.

De NVRA is sponsor van de Stichting Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES) en brengt dit tot uiting door de DARES Regio 12 Kennemerland te faciliteren.

Tijdens deze Open Dagen is DARES Regio 12 vertegenwoordigd met Point-to-Point verbindingen via PI2HLM en met email verbindingen (Winlink) via PI8HLM.

Het NVRA-gebouw aan de Jan van Krimpenweg 15 te Haarlem (Waarderpolder) is op beide dagen geopend vanaf 10.30 uur. De dagen zullen eindigen om 17.00 uur.

4 antwoorden
 1. Randy - PH4X
  Randy - PH4X zegt:

  “De NVRA beschikt over de hoogste antennes van heel Noord-Holland. Deze staan op de hoogste verdieping van de communicatietoren in de Waarderpolder op 120 meter hoogte”.

  Tenzij Hilversum niet meer onder Noord-Holland valt is dit onjuist. De hoogste zendamateurantennes van Noord-Holland hangen op 196 meter hoogte in het topje van de KPN/Alticom toren te Hilversum.

 2. Arnold PE1AMH
  Arnold PE1AMH zegt:

  Beste Randy, zal ik er dan van maken de hoogste DARES antennes in Noord-Holland?
  Dan kan ook jij weer gerust zijn. Overigens nog bedankt voor de felicitaties.

 3. Chris van den Berg
  Chris van den Berg zegt:

  Het staat in de aankondiging in de laatste regel: Het NVRA-gebouw aan de Jan van Krimpenweg 15 te Haarlem (Waarderpolder) is op beide dagen geopend vanaf 10.30 uur. De dagen zullen eindigen om 17.00 uur.

Reacties zijn gesloten.